Richtlijn over informatie-uitwisseling belastingautoriteiten aangenomen

De Europese Raad heeft op 6 december een richtlijn aangenomen waarbij belastingautoriteiten toegang krijgen tot inlichtingen die in het bezit zijn van autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de voorkoming van het witwassen van geld.

De richtlijn verplicht de lidstaten toegang te verlenen tot inlichtingen over de uiteindelijk begunstigden van ondernemingen. Dankzij deze richtlijn zullen belastingautoriteiten toegang krijgen tot die informatie bij het controleren van de correcte toepassing van de regels inzake de automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied. Dit moet helpen bij de preventie van belastingontduiking en belastingfraude. De richtlijn is vanaf 1 januari 2018 van toepassing. Ze past in een reeks maatregelen waarmee de Commissie kwam in juli 2016, in de nasleep van de onthullingen over de Panama Papers in april 2016.

Uitdagingen

De EU heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het vergroten van de fiscale transparantie en het versterken van de samenwerking tussen belastingautoriteiten van de lidstaten. Ook zijn er recent wijzigingen aangebracht in de antiwitwaswetgeving om rekening te houden met het verband tussen witwassen en belastingontduiking, en met de uitdagingen op het gebied van preventie. Medialekken als de Panama Papers, waarbij grootschalige verberging van offshorefondsen aan het licht is gekomen, hebben laten zien op welke gebieden er nog verdere maatregelen moeten worden genomen. Het transparantiekader moet verder worden versterkt op EU- én op internationaal niveau.

Automatische uitwisseling van inlichtingen

Met name moeten belastingautoriteiten betere toegang krijgen tot inlichtingen over de uiteindelijk begunstigden van intermediaire entiteiten en andere relevante cliëntenonderzoeksinformatie.

De bepalingen over de automatische uitwisseling van fiscale inlichtingen staan in Richtlijn 2014/107/EU.

Wanneer een financiële rekeninghouder een intermediaire constructie is, moeten banken die entiteit nader onderzoeken en verslag uitbrengen over de uiteindelijk begunstigden. De toepassing van deze bepaling berust op informatie welke in het bezit is van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de preventie van witwassen, overeenkomstig Richtlijn 2015/849/EU.

Toegang tot die informatie maakt dat belastingautoriteiten beter in staat zijn hun controleverplichtingen op grond van Richtlijn 2014/107/EU na te komen.

De lidstaten hebben tot en met 31 december 2017 de tijd om de richtlijn in nationale wet- en regelgeving om te zetten.

Gerelateerde artikelen