Richard Knops: ‘Gespreid leiderschap ook voor accountants de toekomst’

De meeste werknemers vinden het belangrijk om verantwoordelijkheid te krijgen en beslissingen te mogen nemen. Een organisatiemodel dat hier recht aan doet is het gespreid leiderschapsmodel. In een podcast geeft Richard Knops tekst en uitleg hoe gespreid leiderschap in de accountancy kan worden toegepast. 

Gespreid leiderschap gaat ervan uit dat leiderschap zich niet uit in de handelingen van één persoon, maar door de interactie tussen leiders, volgers en de context. Niet je positie in de hiërarchie bepaalt of je leiding mag geven over mensen, zoals gebruikelijk is in de door 'positioneel leiderschap' gedomineerde accountancy. 

Bij gespreid leiderschap is iemand in de ene situatie een leider terwijl hij in de andere situatie een volger is. De affiniteit, expertise en ervaring met een vraagstuk bepalen je rol als leider of volger. In verschillende situaties zijn er dus verschillende leiders. 

In een nieuwe podcast gaat de accountant Richard Knops in op de heersende cultuur in de accountancywereld en mogelijkheden die hij ziet om daar verandering in te brengen. Welke stappen moeten accountantskantoren nu zetten? En wat is in Richard's toekomstbeeld de rol van de formele leider?

In deze podcast van gespreidleiderschap.nl geeft Richard Knops tekst en uitleg hoe gespreid leiderschap in de accountancy kan worden toegepast.

Meer weten over gespreid leiderschap? Een uitgebreid artikel van Richard Knops, gebaseerd op het boek ‘Gespreid leiderschap: Voorbij de leider als held’ van Frank Hulsbos en Stefan van Langevelde staat op accountantweek.nl