RGS 3.0 en Auditfile Financieel XAF 3.2: een mooi koppel
“De Belastingdienst participeert al diverse jaren in de SBR/RGS-groepen en het Auditfile platform. Wij ondersteunen de oproep van de afgelopen maanden om RGS 3.0 en Auditfile XAF 3.2 te implementeren”, aldus Peter Waas. “Analyseren, rapporteren en controleren wordt voor bedrijven, hun intermediair en bijvoorbeeld een toezichthouder als de Belastingdienst gemakkelijker.”
RGS 3.0 is stabiele versie
De XML Auditfile Financieel (XAF) is al meer dan tien jaar het middel om gegevens uit de boekhouding te ontsluiten voor rapportage- en controledoeleinden. De Auditfile kan inmiddels aangemaakt worden in de meeste boekhoudpakketten in Nederland. De nieuwste versie, Auditfile 3.2, is gekoppeld aan RGS.
De herijking van de roadmap SBR vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van RGS. De nieuwe RGS-versie, RGS 3.0, wordt daarin als een stabiele en robuuste versie aangekondigd evenals een goed ingerichte governance. Inmiddels is RGS 3.0 volgens planning ter consultatie gepubliceerd. Begin 2018 komt de taxonomieversie die aansluit op de cyclus van de Nederlandse Taxonomie (NT) en de Banken Taxonomie (BT).
Wat is Auditfile? Een auditfile is een standaardbestand voor het uitwisselen van gegevens uit de administratie voor bijvoorbeeld het uitvoeren van data-analyse. Het bestand bevat de details van alle mutaties op de grootboekrekeningen. Het bekendste voorbeeld is de XML Auditfile Financieel die betrekking heeft op gegevens uit een financiële administratie. |
Een optimaal ingerichte administratieve keten
Peter Waas is enthousiast over de voordelen van RGS: “Ook de Belastingdienst heeft er baat bij dat het hele administratieve proces transparant en controleerbaar is. Wij zien daarom een win-winsituatie in het realiseren van XAF 3.2 met RGS. Door uitwisseling van gegevens met de RGS-standaard neemt de kwaliteit van de geleverde data toe: gegevens zijn eenduidiger en er is sprake van een audit-trail door de administratieve keten heen.”
“Nu data sowieso aangeleverd moeten worden, heeft iedereen baat bij het zo eenduidig en efficiënt mogelijk ondersteunen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld de bedrijfsvoering bijsturen door data-analyse. Maar ook adviseurs en toezichthouders hebben er voordeel van. Zij kunnen hun klanten adviseren op basis van benchmarkanalyses.”
“Wij ondersteunen daarom de oproep om de infrastructuur te realiseren waardoor er een optimaal ingerichte administratieve keten ontstaat voor zowel bedrijf, intermediaire partijen als ook afnemers zoals banken, Belastingdienst, CBS en Kamer van Koophandel. Vanuit het team Ondersteuning Software Ontwikkeling van de Belastingdienst benaderen we de softwareontwikkelaars daarom actief om enerzijds hun ervaringen te horen en anderzijds hen te stimuleren de export van een volledig en juist gevulde auditfile XAF-versie 3.2 met RGS te ondersteunen.”
[Door: Referentie GrootboekSchema]