Reputatierisico: Impact van anonieme analisten

De beurswaarde van de grootste commodities trader van Azië, Noble Group Ltd, daalde in een paar weken tijds met liefst een miljard dollar - nadat een onbekende anonieme site de onderneming beschuldigde van het misrepresenteren van cash flows en 'fair value' van de activa.
De koers van aandelen Noble Group Ltd. Bereikten hun laagste niveau sinds een jaar nadat analisten hun advies terugbrachten tot ‘hold’. Aanleiding daarvoor waren onder meer twee anonieme rapporten door een onbekende organisatie met de naam  ‘Iceberg Research’. De aandelen daalden liefst 22% sinds Noble op 16 februari zijn jaarverslag publiceerde. 
 
Iceberg claimt dat Noble via manipulatie van de waarde toegekend aan toekomstige deals 3,8 miljard dollar toevoegde aan de activa (nu gewaardeerd op $7,8 miljard tegen 4,8 miljard een jaar eerder). 
 
Noble zag zich gedwongen een 11 pagina’s lange ontkenning van de aantijgingen te publiceren en beschuldigd een boze ex-medewerker achter Iceberg te zitten.
 
CEO Yusuf Alireza stelt dat Noble juist de laatste tijd “has come a long way” in termen van transparantie en fair value reporting. De methoden gebruikt om die fair value te bepalen “waren goed gekeurd door de auditcommissie en gebaseerd op de meest recente IFRS-standaarden”. 
 
Gerelateerde artikelen