Reputatie komt te voet – en gaat te paard

Na eerder zwart gemaakt te zijn door de Iceberg Group is Noble nu het mikpunt van short seller Muddy Waters.
Eerder berichtten wij hier hoe de aandelen van de Noble Group, een van Aziës grootste handelshuizen, in vrije val geraakten door beschuldigingen van de anonieme Iceberg Group, dat Noble zich schuldig zou maken aan ‘agressieve boekhoudpraktijken’. 
 
In het koor van reputatievernietigers mengt zich nu ook short seller Muddy Waters. Deze beurs(be)speler is bekend door eerdere acties tegen ondernemingen in de agri-business – zo wisten ze met een negatief rapport in 2011 houthandelaar Sino-Forest Corp bankroet te forceren. In 2012 attaqueerden ze commodity-reus Olam International, maar met averechts effect omdat Singapore het bedrijf te hulp schoot.
 
Nu heeft Muddy Waters, toegevend dat ze baat zouden hebben bij een daling van de koers, in een rapport voor analisten gesteld dat zij geen vertrouwen hebben in het management van Noble – dat zouden onverantwoordelijke geldverspillers zijn. 
 
De aandelen Noble daalden prompt met nog eens 9,3%, nadat ze eerder al met 24% naar beneden waren gegaan. Daardoor daalde de waarde van de onderneming met bijna anderhalf miljard dollar. 
 
Noble Group blijft alle aantijgingen ontkennen en heeft advokaten afgestuurd op ene Arnaud Vagner (woonachtig te HongKong) en een bedrijfje op de Seychellen met de naam ‘Enlighten Ace’, die zij verdenken van banden met Iceberg.  
 
Muddy Waters ontkent elke relatie met de Iceberg Group.
Gerelateerde artikelen