Republikeinse presidentskandidaat: FATCA is ongrondwettig

Senator Rand Paul probeert opnieuw bepalingen uit de Foreign Account Tax Compliance Act weg te poetsen, omdat deze ‘de vrijheid en privacy van Amerikaanse burgers bedreigen’.
Een van de republikeinen die zich warmlopen voor de presidentsverkiezingen in de VS heeft opnieuw een voorstel tot wijziging van de FATCA-wet in stemming gebracht. 
 
De Foreign Account Tax Compliance Act maakt onderdeel uit van de HIRE Act uit 2010, en vereist dat buitenlandse financiële instellingen melden welke tegoeden en bezittingen US-burgers aldaar aanhouden.  
Doen ze dat niet, dan staat hen een forse boete te wachten, van max 30% van hun omzet in de US of A.
Hoewel deze unilateraal opgelegde verplichting her en der ook buiten de VS tot protesten geleid heeft, gaan de Amerikaanse autoriteiten gestaag door met implementeren van de afspraken via bilaterale overeenkomsten.
 
Maar volgens senator Paul, die eerder probeerde de wet geheel tegen te houden, “staat die hele FATCA voor een verkrachting van de constitutionele rechten van de Amerikaanse burgers. Hij schendt de privacy en is ook nog slecht voor de economie.”
Bovendien “is de wet een uiting van disrespect voor buitenlandse overheden, en kost hij alleen maar belastingcenten. Bovendien weerhoudt hij buitenlandse bedrijven van investeringen in ons prachtige land.”
 
De eerste reactie onder het oorspronkelijke artikel luidt: “Jaja, de Paul, die wordt niet voor niets gesteund door rijke lui die liefst helemaal geen belasting betalen en al zeker niet hun volledige inkomsten bekend willen maken.”
 
Gerelateerde artikelen