Republikeinen in VS verzetten zich tegen XBRL-plicht

Bijna waren rechtse volksvertegenwoordigers in de VS erin geslaagd XBRL af te schaffen. Bij een stemming in het Huis van Afgevaardigden kwamen zij slechts enkele stemmen tekort.

Op 9 januari jl. scheelde het maar een paar stemmen, of het Congres had de wettelijke verplichting van bedrijven om aan de SEC te rapporteren teruggedraaid. Dat wil zeggen, voor alle ondernemingen met een omzet minder dan $250 miljoen. Dit was een aspect van nieuwe wetgeving, voorgesteld door de rechterflank van de Republikeinen, die daarnaast de zogenaamde Volcker-rule willen afschaffen. Deze wet werd genoemd naar Paul Volcker, destijds voorzitter van de United States Federal Reserve, en verbood banken te handelen voor eigen rekening (proprietary trading). Dit in het kader van het beperken van risicovolle activiteiten door banken, die niet een direct klantbelang dienen of die niet worden gedaan door de bank vanuit gezond risicobeheer.

De Republikeinen willen op alle manieren en terreinen de macht van de overheid inperken. Hun wetsvoorstel, H.R. 37, the Promoting Job Creation and Reducing Small Business Burdens Act, behelsde tegelijk de Small Company Disclosure Simplification Act, die tot gevolg zou hebben dat 60% van de Amerikaanse ondernemingen niet langer analyseerbare gegevens zou hoeven in te leveren bij de SEC. De ‘intelligente’ smoes die daarbij gebruikt wordt (afgezien van de onaanvaardbaar geachte extra kosten van XBRL, gemiddeld minder dan $ 10.000 per jaar voor een MKB bedrijf) is dat “de verplichte invoering van XBRL niet geleid heeft tot financiële rapportages die voor investeerders en financiers beter te begrijpen en doorgronden zijn.”

 

www.accountingtoday.com

Gerelateerde artikelen