Rentepauze Eurozone in zicht na laatste verhoging
De Europese Centrale Bank (ECB) zou bij de volgende beleidsvergadering in september kunnen besluiten om de rente niet te verhogen. Dat hangt af van de macro-economische gegevens die de beleidsbepalers van de bank dan hebben, heeft president Christine Lagarde gezegd in een toelichting op het rentebesluit.
Gisteren verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone opnieuw in de strijd tegen de inflatie. De rente gaat een kwart procentpunt omhoog tot 3,75 procent en dat is het hoogste niveau in het bestaan van de ECB. In 2000 en 2001 stond de rente ook al eens zo hoog.
Inflatie blijft te lang te hoog
De bank verwacht nog altijd dat de inflatie "te lang te hoog" blijft. De ECB mikt op een inflatie van twee procent, maar daar zit de inflatie in de eurozone met 5,5 procent in juni nog ruim boven. De beleidsmakers van de ECB zien zich door dat laatste cijfer wel gesterkt in hun gedachten dat de inflatie de rest van dit jaar verder zal dalen.
De al genomen rentestappen werpen wel hun vruchten af. Lenen wordt duurder en gebeurt dus ook minder. Daardoor is er minder geld beschikbaar in de economie en wordt die minder gestimuleerd.
In haar toelichting zei Lagarde de te hoge inflatie "te willen breken". Maar gevraagd of de ECB nog veel te doen heeft om de inflatie terug te dringen, gaf de Française toe dat ze "op dit moment dat niet zou zeggen". In september kan dat echter anders liggen. "Dan hebben we twee keer inflatiecijfers gehad en geanalyseerd en is er veel meer duidelijk."
Geen garantie op einde verhogingen
Zelfs als de ECB, na negen renteverhogingen op rij, in september de rente gelijk houdt, is dat geen garantie dat er een einde aan de renteverhogingen komt. "We kijken elke vergadering opnieuw naar de gegevens", herhaalde Lagarde.
Ze waarschuwde verder dat het opzeggen van de graandeal door Rusland voor hogere voedselprijzen kan zorgen en daarmee de inflatie kan aanwakkeren. Maar geopolitieke spanningen kunnen ook zorgen voor een neergang in de wereldhandel. Tegelijkertijd zorgen steunmaatregelen vanwege dure energie voor extra inflatie en overheden zouden daar direct mee moeten stoppen, herhaalde Lagarde. Ook zou het goed zijn als de lagere prijzen voor energie en voedsel sneller door zouden filteren in de prijzen van andere producten.
(ANP)