Relatie accountants met toezichthouders banken in UK en EU onderzocht

Onderzoekers van de University of East Anglia hebben in opdracht van de Schotse beroepsorganisatie van accountants ICAS onderzocht wat de verschillen en overeenkomsten zijn in de UK en de EU in de relatie tussen accountants en toezichthouders van financiële instellingen na de financiële crisis.

Voor het onderzoek werden in Nederland en België elf interviews afgenomen, waaronder een aantal auditpartners van grote accountantskantoren. Ik de UK werden 29 betrokkenen van financiële instellingen en auditfirma’s aan de tand gevoeld. 

Kritiek

Door de financiële crisis werden er vraagtekens gezet bij de rol van accountants, toezichthouders en de aard van financieel risico. Accountants zouden niet gewaarschuwd hebben voor de financiële crisis, ze zouden gefaald hebben in de communicatie met toezichthouders en zouden niet genoeg professioneel skeptisch geweest zijn. Toezichthouders kregen ervan langs vanwege hun gebrekkige communicatie met accountants en het falende toezicht bij banken.

UK

De onderzoekers Ian Dewing en Peter Russell komen na gesprekken met Britse auditpartners tot de conclusie dat de grootste verandering sinds de financiële crisis in de UK het herstel van de banden tussen accountants en toezichthouders is. Daar ontbrak het in het pre-crisis tijdperk blijkbaar aan. Ook gaven auditpartners aan dat ze zich veel meer bewust geworden zijn van het belang van risk management functies in firma’s. Dit resulteerde vaak in de aanstelling van een chief risk officer en de instelling van een risk committee naast de audit committee.

België en Nederland

De verhouding tussen accountants en toezichthouders in Nederland en België (door de onderzoekers gezien als representatief voor de rest van Europa) veranderde een stuk minder door de financiële crisis. De relatie werd weliswaar intensiever tijdens en na de crisis, maar hoefde niet opnieuw uitgevonden te worden, zoals in de UK wel het geval was. Omdat België en Nederland lid zijn van de Eurozone, krijgen die landen wel te maken met een extra hoeveelheid regelgeving, waaronder direct toezicht van belangrijke banken door de ECB. En de eurocrisis zorgt er voor extra onzekerheid.

• Audit, supervision and risk in financial services

Gerelateerde artikelen