Rekenkamer: Benut momentum van herziening belastingstelsel

De oriëntatie van kabinet en Tweede Kamer op een herziening van het belastingstelsel is aanleiding voor de Algemene Rekenkamer om een brief hierover aan de Tweede Kamer te sturen. Hierin wordt gewezen op de bestaande frictie tussen het vigerende belastingstelsel en de uitvoerbaarheid door de Belastingdienst.

‘Eerder onderzoek van de Algemene Rekenkamer heeft immers uitgewezen dat de Belastingdienst er soms niet in slaagt om op robuuste wijze in te spelen op nieuwe wensen van het parlement voor belastingregelingen,’ aldus de Rekenkamer.
 
In de brief wordt ook het principieel punt aangekaart dat belastingheffing onderdeel is van het democratisch proces. Bij de vertrouwensrelatie tussen de burger en het belastingstelsel is de bredere discussie over de uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied van belang. Het grootste deel van de inkomsten van gemeenten komt van de rijksoverheid en wordt dus door de nationale overheid bij burgers en bedrijven geïnd, niet door de gemeente zelf. De relatie tussen inning en besteding is van belang als een herzien belastingstelsel gericht is op doelmatige besteding van belastinggeld.  De Algemene Rekenkamer geeft het parlement in overweging het momentum van een herziening te benutten om ook dit aspect erbij te betrekken.

Onderzoek naar belastinguitgaven: jaarlijks ruim € 18 miljard

In een tweede brief aan de Tweede Kamer en een daaraan verbonden webdossier wijst de Algemene Rekenkamer op 19 maart 2015 op de omvang van en de informatie over het fiscale instrument belastinguitgaven.

Met 86 regelingen voor belastinguitgaven zijn jaarlijks € 18,5 miljard gemoeid. Dankzij deze fiscale subsidies hoeven burgers en bedrijven minder belasting af te dragen. Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de rijksoverheid van veel van deze regeling niet weet of ze effectief zijn. Dertien van deze fiscale regelingen – jaarlijks derft de schatkist voor € 5,6 miljard hierdoor inkomsten – hebben mogelijk een negatief effect op het milieu. In internationaal verband heeft onder andere Nederland zich een aantal jaar geleden uitgesproken dat regelingen die het milieu schade geleidelijk worden afgebouwd.

Gerelateerde artikelen