Rekening-courantpositie melkveebedrijven stabiel

Melkveebedrijven stonden eind juni gemiddeld 6.600 euro in het rood op hun rekening-courant. Dat is een verslechtering van 1.110 euro ten opzichte van eind april, toen het saldo 5.500 euro negatief was. Ofwel een verslechtering van zo’n 11 per melkkoe.

Dat blijkt uit de Liquiditeitsmonitor melkveehouderij van Wageningen Economic Research, het ministerie van Economische Zaken en ABN AMRO. De Liquiditeitsmonitor brengt op maandbasis de ontwikkeling van de rekening-courant van het agrarische bedrijf in beeld en wordt op kwartaalbasis gepubliceerd. Dit geeft een helder beeld van de ontwikkeling van de kasstroom op agrarische bedrijven. Deze Liquiditeitsmonitor melkveehouderij komt nu voor de tweede maal uit. Binnenkort wordt deze ook uitgerold naar andere agrarische sectoren.

Er is in de maanden mei en juni meer afgelost en bovendien meer geïnvesteerd. Daarnaast liep de ontvangst van de betalingsrechten voor sommige bedrijven vertraging op. De hogere melkopbrengsten konden dit niet compenseren, waardoor het saldo op de rekening-courant licht afnam. Ten opzichte van eind juni vorig jaar is de saldopositie met 8.300 euro verbeterd. Het betreft een minimale wijziging ten opzichte van eerdere periode maar het bedrijfssaldo ligt sinds lange tijd weer boven het langjarig gemiddelde. De komende maanden trekt de melkprijs zeer waarschijnlijk nog wat aan maar worden ook kosten gemaakt voor voederwinning en aankoop ruwvoer voor de komende winterperiode. Dus veel bedrijven zullen nog  wel wat spanning op de rekening courant blijven voelen.

De ontwikkeling van de stand op de lopende rekening is een resultante van bij- en afschrijvingen. Ook neveninkomsten en privéuitgaven zijn verwerkt. Aan het einde van eerste halfjaar van 2017 hadden melkveebedrijven gemiddeld een hoger saldo op de rekening-courant (lopende rekening) dan aan het eind van 2016. De onbalans tussen opbrengsten en uitgaven was vooral groot tussen mei en november 2016. Dit leidde tot een dieptepunt van het saldo van -27.000 euro in november 2016. Na deze periode is het saldo verbeterd. De directe uitgaven dalen immers in de winterperiode en in het eerste halfjaar van 2017 is er gemiddeld per bedrijf bijna 24.000 euro extra aan melkgeld (+16%) ontvangen ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Informatie delen is de kracht van de agrarische sector. Vanuit Big data kunnen trends en ontwikkelingen worden verklaard.

Gerelateerde artikelen