Regering knokt verder voor belastingverlaging

De regering gaat alles uit de kast halen om het Belastingplan met een lastenverlaging van 5 miljard euro door het parlement te loodsen. De Tweede Kamer ging woensdag akkoord, maar het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer (Senaat) instemt.

In de Senaat beschikt de coalitie van VVD en PvdA niet over een meerderheid, dus is steun van oppositiepartijen nodig. Het CDA schaarde zich al achter de voorstellen. Dat is echter niet voldoende.

Onder meer de partij 50PLUS houdt een kier open. Ondanks verbeteringen is er ‘nu’ geen reden om voor het Belastingplan te stemmen, zei 50PLUS’er Henk Krol.

De SGP daarentegen noemt de kloof tussen eenverdieners- en tweeverdienersgezinnen in de voorstellen onverteerbaar. CDA-fractieleider Sybrand Buma zei het onbegrijpelijk te vinden dat sommige partijen hun eigen wensen zo veel belangrijker vinden dan de lastenverlichting voor heel Nederland.

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) toonde zich na de stemming in de Tweede Kamer strijdlustig: ‘Dit was een Kamer, nu de volgende.’ Hij wil er nu extra hard tegenaan gaan, ‘want het is niet voorbij voordat het voorbij is.’

Wiebes wilde niet zeggen welke mogelijkheden hij nog ziet om de oppositie over de streep te trekken. ‘Laat ik even niet de motorkap opendoen. De telefoon staat nog altijd niet stil.’

Wiebes benadrukt dat het Belastingplan de belastingen verlaagt ‘voor een heleboel Nederlanders’. Ook is het de bedoeling dat er 35.000 banen bijkomen. ‘We moeten dit niet opgeven. Ik strijd hier met het kabinet voor iets dat de moeite waard is.’

De staatssecretaris liet eerder woensdag op vragen uit de Kamer weten dat er in 2017 een naheffing op de aanslag voor 2016 kan komen, mocht het plan niet doorgaan. Want in voorlopige aanslagen voor 2016 wordt al wel rekening gehouden met de belastingverlaging.

‘Als het Belastingplan niet wordt aangenomen, leidt dat tot andere getallen’, aldus Wiebes. Maar hij zegt dat hij daarmee het parlement niet onder druk wil zetten: ‘Ik ga daar niet mee dreigen.’

De stemming in de Senaat staat gepland voor midden december. Mocht het Belastingplan daar sneuvelen, dan loopt de werkende Nederlander volgens Wiebes honderden euro’s mis, variërend van 650 tot ruim 1500 euro voor een tweeverdienersgezin. Ook AOW’ers en sociale minima worden de dupe.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen