Regels pensioenfondsen fnuiken indexeren

De realiteit is dat pensioenfondsen geen ruimte hebben om te indexeren. Wel zijn verdere pensioenkortingen niet nodig.

Dat zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool in het kwartaalbericht van het grootste pensioenfonds van Nederland. De grote fondsen komen er de laatste tijd steeds beter voor te staan, mede dankzij de licht opgelopen rentes op de financiële markten. 

Maar anders dan bij veel kleinere fondsen is hun financiële positie nog niet voldoende verbeterd voor het verhogen van de pensioenuitkeringen. 

De dekkingsgraad van ABP is opgelopen tot ruim 105 procent. Dat betekent dat het ambtenarenfonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen weer ruim 1,05 euro in kas heeft. 

Om te kunnen indexeren moeten fondsen er nog beter voor staan. Bij zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME is de situatie niet heel anders. Daar bevinden de graadmeters zich op respectievelijk 102, afgerond 103 en bijna 105 procent. "Wij zouden ook graag indexeren, maar ondanks de stijging is daar helaas voor onze deelnemers nog geen zicht op", zegt Jos Brocken, werknemersvoorzitter van PMT.

Vakbond CNV heeft weinig begrip voor het uitstellen van een verhoging van de pensioenen. Daarbij wijst pensioenonderhandelaar Patrick Fey op de sterk opgelopen prijzen. "‘Mede doordat de inflatie nu zo snel stijgt door de hoge benzine- en gasprijzen moet indexatie snel plaatsvinden."

Onderzoeksbureau Aon becijferde onlangs dat de Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld al op een dekkingsgraad zitten van 110 procent. Voor veel andere Nederlandse fondsen lijkt een beperkte pensioenverhoging daarmee wel dichterbij te komen.

Of dit daadwerkelijk gebeurt hangt ervan af hoe een fonds er eind dit jaar precies voor staat. Van de grotere fondsen staat bpfBOUW er wel al langer goed voor. Daar is de dekkingsgraad inmiddels opgelopen tot meer dan 122 procent. Bij bpfBOUW zijn de pensioenen de laatste jaren ook al wat omhooggegaan.

 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen