Regeling tot wijziging Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW in Staatscourant

De regeling tot verlenging en uitbreiding van de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW is in de Staatscourant gepubliceerd. De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

In het regeerakkoord is opgenomen dat de AOW-leeftijd vanaf 2016 geleidelijk wordt verhoogd naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021 en vervolgens gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. Daarmee wordt na 2015 een versnelling aangebracht in het tempo waarmee de AOW-leeftijd wordt verhoogd als gevolg van de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd (Wet VAP).

In relatie hiermee is in het regeerakkoord een overgangsmaatregel aangekondigd die er voor zorgt dat mensen die per 1 januari 2013 reeds deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling of vergelijkbare regeling, en zich daarmee niet hebben kunnen voorbereiden op de AOW-leeftijdsverhoging, recht krijgen op een overbruggingsuitkering. Inmiddels is de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW (OBR) tot stand gekomen en is deze met ingang van 1 oktober 2013 in werking getreden met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013. De OBR loopt tot 1 januari 2019.

Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet op de loonbelasting 1964 en de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd in verband met de versnelling van de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd in de Tweede Kamer zijn twee moties aangenomen die zien op het verlengen en uitbreiden van de OBR. Met onderhavige ministeriële wijzigingsregeling wordt door het kabinet uitvoering gegeven aan beide moties.

Verlengen OBR tot 2023

In de motie van het lid Klaver c.s. wordt de regering verzocht de tijdelijke overbruggingsregeling AOW te verlengen tot 1 januari 2023, gelet op de overweging dat er mensen zijn die al per 1 januari 2013 deelnemen aan een regeling voor Vut- of prepensioen die pas na 1 januari 2019 afloopt.
 
Uitbreiden OBR
 
In de motie van het lid Heerma c.s. wordt de regering verzocht de overbruggingsregeling AOW, voor wat betreft de versnelling van de verhoging van de AOW-leeftijd ook open te stellen voor mensen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 met Vut- of prepensioen zijn gegaan. Overweging hierbij is dat ook mensen die na 1 januari 2013 zijn gaan deelnemen aan een Vut- of prepensioenregeling, gebruik moeten kunnen maken van de OBR, omdat ook zij geconfronteerd worden met een inkomensgat, waarop zij niet hadden kunnen anticiperen als de einddatum van hun vroegpensioenregeling is gebaseerd op de eerder geldende AOW-leeftijd.

• Regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW

Gerelateerde artikelen