Regeldrift dwarsboomt export

Exporteurs moeten voldoen aan steeds meer regels om de kwaliteit en veiligheid van producten te waarborgen. Dit maakt de uitvoer steeds lastiger. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een rapport over de verbanden tussen handel, handelsbeleid en de kwaliteit van producten.

Volgens het CBS heeft 95 procent van alle Nederlandse export te maken met technische voorschriften. En de regelgeving wordt alleen maar uitgebreider.

Anders dan door tarieven op te leggen kan handel worden bemoeilijkt door regels die eisen stellen aan kwaliteit, veiligheid en milieu. Te denken valt aan quota, prijscontroles en productspecifieke maatregelen. Ook bestaan vele regels over intellectueel eigendom of lokale inhoudseisen.

Volgens het CBS hebben al deze regels mogelijk een economisch effect op de internationale handel, bijvoorbeeld door gewijzigde prijzen en veranderende hoeveelheden. Het CBS wijst erop dat de hoeveelheid regels al jaren toeneemt.

37 procent van alle Nederlandse export is onderhevig aan sanitaire en fytosanitaire maatregelen die vooral gaan over voedselveiligheid.

Onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mogen landen hun bedrijven niet beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Landen kunnen echter wel maatregelen nemen om er zeker van te zijn dat kwaliteit en veiligheid van producten in orde is. Ook kunnen met zogeheten niet-tarifaire regels alsnog een soort van beschermingsconstructies worden opgetuigd.