Reddingsplan voor gezonde bedrijven met coronaschuld

Schuldsanering voor bedrijven die aantonen levensvatbaar te zijn.

Zo’n 30.000 tot 40.000 bedrijven zullen failliet gaan door coronaschulden. Een deel van die dreigende faillissementen is nog wel te voorkomen. De fiscus wil in zo’n geval een deel van de schuld saneren. Dat meldt adviesbureau IMK in het AD. IMK adviseert ondernemers in het mkb onder andere bij de terugbetaling van coronaschulden.

De Belastingdienst wijst erop dat ondernemers met geldproblemen een betaalpauze kunnen aanvragen en de betalingsregeling kunnen verlengen naar maximaal zeven jaar. Deze mogelijkheden zijn er nu een jaar.

Overleven met coronaschulden
De Belastingdienst biedt sinds een jaar mogelijkheden om aflossing van coronaschulden te verlichten

  • kwartaalbetaling: aflossing per kwartaal in plaats van per maand
  • betaalpauze: eenmalige periode van maximaal zes aaneengesloten maanden of twee aaneengesloten kwartalen stoppen met betalen
  • verlenging: verlenging van de aflossingsregeling naar maximaal zeven jaar

De schulden van ondernemers bestaan overwegend uit uitgestelde belastingen en sociale premies. Mochten er werkelijk veertigduizend bedrijven over de kop gaan, dan betekent dit een strop van anderhalf tot twee miljard euro voor de Belastingdienst.

Begin april meldde de Belastingdienst dat er nog dik 120.000 bedrijven zijn met coronaschulden, met een totale schuld van zes miljard euro. Als de prognose van IMG klopt, dan weten ruwweg tweederde tot driekwart van de bedrijven met coronaschuld te overleven.

De Belastingdienst probeert er alles aan te doen om het aantal overlevers zo groot mogelijk te maken. De fiscus biedt bedrijven met coronaschuld de helpende hand als ze kunnen aantonen levensvatbaar te zijn. Een deel van de schuld wordt dan gesaneerd. Meer dan negenduizend bedrijven zijn op deze manier al gered van de ondergang.

Belangrijk is om op de juiste manier bij de fiscus aan te kloppen voor hulp. Zo moeten bedrijven tot nu toe netjes hebben afgelost en motiveren waarom meer hulp nodig hebben.

Zo’n 350 bedrijven per week sturen de Belastingdienst een bericht dat ze niet meer kunnen terugbetalen en een oplossing willen. Maar zo’n verzoek voldoet niet aan de vereisten en wordt daarom afgewezen door de fiscus.

Gerelateerde artikelen