Eigenaar ’transportbedrijf van de onderwereld’ afgestraft

Een kasboek was niet noodzakelijk, zo oordeelde de boekhouder in het verhoor bij de politie…

Een transportonderneming die binnen drie jaar van niets naar een jaaromzet van 750.000 euro ging, kreeg tonnen aan contant geld binnen. Was dit bedrijf uit Zeewolde de vervoerder van de Nederlandse drugswereld?

Ondernemer Charles B. kreeg dinsdag door de rechtbank in Zwolle 30 maanden cel opgelegd voor het opzetten van een drugslijn naar Portugal. In iets meer dan 2,5 jaar tijd ging er ruim 330.000 euro aan contant geld om in de transport-bv van B. In nog geen drie jaar ging zijn BV van 1 vrachtje naar een omzet van 750.000 euro. Had deze man de gouden formule in de transportwereld bedacht? 

De administratie riep vele vragen op. Bankopnames werden niet gedaan, sterker nog, er werd meer gestort dan opgenomen. Wat kan al die kasstortingen verklaren? De twee oprichters hadden in de jaren ervoor niet een dergelijk vermogen opgebouwd, want dan hadden ze dat eerder bij de fiscus opgegeven moeten hebben, stelde het Openbaar ministerie. 

Van de bankrekening van het bedrijf was al die tijd 9.000 euro opgenomen, tegenover een totaalbedrag aan contante stortingen van ruim 3 ton. Een kasboek was echter niet noodzakelijk, zo oordeelde de boekhouder in het verhoor bij de politie. In wat er dan van een kasboek was, stond alleen een storting van 10 euro als aandeelkapitaal bij aanvang van de onderneming. De bladzijden daarna bleven leeg. De boekhouder zei later in het verhoor dat hij schrok van het totaalbedrag aan contanten. En erkende nog weer later dat een kasboek wel nodig was geweest. Niet bekend is of de boekhouder tuchtrechtelijk nog ter verantwoording wordt geroepen.

Ruim voordat de boekhouder gehoord werd, begon de politie al aan onderzoek. Op 2 juli 2015 om precies te zijn nadat eerder bij het Team Criminele Inlichtingen een tip binnenkwam over C&P Transport BV. Uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen enkele verdachten en een vrachtwagenchauffeur bleek dat men bezig was een transportlijn voor coke naar Portugal op te zetten. Uit het financieel onderzoek bleek dat er fors wat geld werd witgewassen. Ladingen die de eigenlijke waar moesten afdekken, waren al geregeld. Eind oktober dat jaar zou een vracht drugs in Zeewolde aankomen, waarop de politie tot actie overging. Een grote hoeveelheid verdovende middelen werd niet aangetroffen, wel wat coke en de administratie van het bedrijf. In een kledingkast in de slaapkamer van B. lag 42.000 euro contant. In de woning werden ook een doorgeladen vuurwapen en enkele stroomstootwapens gevonden. Daarnaast werden meerdere luxe auto's, een speedboot en een verzameling zeldzame koi-karpers in beslag genomen.

De ondernemer uit Zeewolde ontkende het opzetten van een drugslijn. Hij hield juist anderen tegen het criminele pad te bewandelen, zei hij. Tegen de man was 5 jaar cel geëist. De rechters kwamen lager uit mede omdat het strafrechtelijk onderzoek te lang duurde. Eind 2015 was al duidelijk dat de man vervolgd zou worden.

Tegen het transportbedrijf eiste het OM een boete van 80.000 euro voor witwassen. Het bedrag is gelijk aan de jaaromzet van het bedrijf, terwijl er in iets meer dan 2 jaar tijd voor 330.000 euro aan contante betalingen werden gedaan. Volgens het OM is dat crimineel geld geweest. Naast de boete willen de twee officieren van justitie in een apart te voeren procedure dat de onderneming dat bedrag aan de Staat betaalt. De rechtbank legde de gevraagde boete op. Twee andere verdachten kregen 39 dagen cel en een taakstraf van 200 uur opgelegd. Een vierde verdachte kreeg een taakstraf van 240 uur en een vijfde een boete van 450 euro.

Gerelateerde artikelen