Rechters: schorsen Brits parlement onwettig

Het Britse Hooggerechtshof in Londen heeft de lange schorsing van het parlement onwettig verklaard. De rechters zijn het unaniem eens met de klagers die vinden dat premier Boris Johnson in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om een ongebruikelijk lange schorsing van het parlement vroeg.

Johnson stuurde eerder deze maand het Britse parlement vijf weken met reces. De klagers betoogden dat Johnson niet de waarheid sprak, en in werkelijkheid het parlement zo veel mogelijk wil uitschakelen in de aanloop naar de door hem aangekondigde brexit op 31 oktober.

Door de uitspraak van het hof kan het Britse parlement weer aan het werk. Het Britse Lagerhuis komt volgens voorzitter John Bercow woensdag 12.30 (onze tijd) voor het eerst sinds 9 september weer bijeen. 

Het Britse pond steeg in waarde gestegen na de uitspraak. De Britse nationale munt piekte ten opzichte van de Amerikaanse dollar ruim 0,2 procent, maar speelde die winst later vrijwel geheel kwijt. Valutamarkten reageerden de afgelopen maanden sterk op nieuws over het al dan niet bereiken van een brexitakkoord. De uitspraak van het Hooggerechtshof in Londen is in dat opzicht belangrijk, omdat parlementariërs nu in principe direct aan het werk kunnen.

Eerder schaarde een meerderheid in het parlement zich achter een wet die moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie treedt. Dat was zeer tegen de zin van Johnson.