Rechter: Ook gehuwde komt in aanmerking voor mantelzorgvrijstelling

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een streep gehaald door de wettelijke vereiste dat een mantelzorger ongehuwd dient te zijn om in aanmerking te komen voor de hoge mantelzorgvrijstelling.

De zaak was aangespannen door een gehuwde vrouw die samen met haar gezin en met haar vader een gezamenlijke huishouding vormde. Zij heeft haar vader tot zijn overlijden jarenlang als mantelzorger verzorgd en heeft na diens overlijden in 2011 ook het mantelzorgcompliment toegekend gekregen.

In geschil voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant is of het verschil in behandeling tussen een ongehuwde, die wel in aanmerking zou komen voor de mantelzorgvrijstelling, en een gehuwde mantelzorger in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

De rechtbank is glashelder in het oordeel: de eis dat de mantelzorger ongehuwd moet zijn om in aanmerking te komen voor de hoge vrijstelling dient geen enkele functie. ‘Het verschil in behandeling tussen een gehuwde en een ongehuwde persoon laat zich niet verklaren door de wetsgeschiedenis of het systeem van de wet. Niet kan worden gezegd dat de wetgever binnen zijn ruime beoordelingsvrijheid is gebleven. Naar het oordeel van de rechtbank is sprake van een ongelijke behandeling, waarvoor geen rechtvaardiging kan worden gevonden. Er is sprake van strijdigheid met artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM,’ aldus de rechtbank.

Gerelateerde artikelen