Rechten tot nemen van informatiebeschikking niet verspeeld

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat een belastinginspecteur terecht een informatiebeschikking heeft afgegeven.

Een particulier en zijn partner worden verdacht van witwassen. Bij hen is een inval gedaan waarbij een flink bedrag aan contanten is aangetroffen. Uit door de Belastingdienst opgestelde vermogensvergelijkingen blijkt dat over de jaren 2004 tot en met 2009 inkomsten of vermogensbestanddelen ontbreken.

Voorafgaand aan het opleggen van de aanslag IB/PVV 2008 heeft de inspecteur de particulier verzocht gegevens en inlichtingen te verstrekken. Hoewel de particulier de vragen naar de mening van de inspecteur onvoldoende beantwoordt, worden geen nadere vragen gesteld. Ook wordt geen informatiebeschikking genomen.

De inspecteur heeft de aanslag opgelegd en in het kader van de bezwaarfase opnieuw vragen gesteld. De strekking van die vragen is dezelfde als die van de eerder in de aanslagfase gestelde vragen. Ten slotte heeft de inspecteur met dagtekening 25 november 2013 een informatiebeschikking afgegeven. In geschil is of dat terecht is.

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat ook indien ervan moet worden uitgegaan dat de vragen in de bezwaarfase een herhaling betreffen omdat ze qua strekking overeenkomen met die in de aanslagregelende fase, dit geen schending van het zorgvuldigheidsbeginsel oplevert. Zoals de inspecteur terecht heeft gesteld dient in de bezwaarfase een volledige heroverweging plaats te vinden die de behandelend ambtenaar kan doen besluiten om (nogmaals) vragen aan een belastingplichtige te stellen.

De informatiebeschikking is terecht gegeven.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen