Rechtbank veegt bezwaren tegen crisisheffing van tafel

Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat de pseudo-eindheffing hoge lonen (crisisheffing) niet in is strijd met het wettelijke systeem, het discriminatiebeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel.

Eiseres heeft voor het tijdvak maart 2013 aangifte loonheffingen gedaan. Zij heeft daarbij een bedrag van € 291.020 pseudo-eindheffing hoog loon aangegeven en op 26 april 2013 afgedragen.  De inspecteur van de Belastingdienst heeft bij uitspraak op bezwaar van 28 januari 2014 het bezwaar afgewezen. Eiseres heeft daartegen beroep ingesteld bij de rechtbank.

Aan eiseres is ook een naheffingsaanslag pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoedingen opgelegd ten bedrage van € 176.680 voor het jaar 2012 en een naheffingsaanslag van € 59.533 voor het jaar 2013. Hiertegen heeft eiseres bezwaar gemaakt. De fiscus heeft op deze bezwaren nog niet beslist.

In geschil voor Rechtbank Gelderland is of eiseres gehouden was de onderhavige crisisheffing af te dragen. Meer specifiek is in geschil:

  • of de crisisheffing mogelijk is op grond van de Wet LB;
  • of de crisisheffing in strijd is met het gelijkheidsbeginsel als bedoeld in artikel 14 van het Europese Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (hierna: EVRM) en artikel 26 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (hierna: IVBPR);
  • of de crisisheffing in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel;
  • of de crisisheffing in strijd is met artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM.

Onder verwijzing naar de jurisprudentie van de Hoge Raad acht de rechtbank de heffing niet in strijd met het wettelijke systeem, het discriminatiebeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel. Ook heeft de wetgever voldoende rechtvaardiging gegeven voor de samenloop met de pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoedingen. Bij de toets of de heffing in strijd is met artikel 1 Eerste Protocol resteert nog de vraag of sprake is van een individuele en buitensporige last. Hoewel sprake is van een substantieel bedrag, is de heffing niet disproportioneel jegens eiseres. Daarbij wordt alleen de crisisheffing beoordeeld en niet beide pseudo-eindheffingen bij elkaar opgeteld. De pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoedingen weegt wel mee in de totaalbeoordeling van de financiële situatie van eiseres.

Gerelateerde artikelen