Reactie KPMG inzake tuchtklacht Weyl

Donderdag werd via berichtgeving op de website Follow The Money al duidelijk dat KPMG zich bij de tuchtklacht over de handtekening onder de zwaar opgeblazen jaarcijfers van rundveeslachterij Weyl zal beroep op de verjaringstermijn. Vandaag komt het accountantskantoor met een officiële reactie naar buiten.

KPMG stelt het volgende: ‘De problemen bij vleesverwerker Weyl zijn ontstaan tijdens de Mond- en Klauwzeercrisis van 2001. Het vlees –en de melk- van besmette dieren mocht niet worden verkocht. Dit heeft o.a. bij Weyl geleid tot grote verliezen.
 
De voormalige Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) en financieel directeur van Weyl hebben er toen zeer bewust voor gekozen om via een zichzelf continue vernieuwend systeem van fraude deze verliezen ook voor de accountant verborgen te houden.

Wanneer dergelijke sleutelpersonen op het hoogste niveau van een onderneming moedwillig foutieve informatie verstrekken en zelfs de bijbehorende controlesystemen daarop aanpassen, dan bestaat de kans dat de accountant daardoor met succes wordt misleid. De veroordeling van de DGA en financieel directeur van Weyl door het Gerechtshof in Arnhem in 2014 is een bevestiging van de -uit deze moedwilligheid voortkomende- misleiding.

Dat curatoren in een dergelijke situatie ook een klacht bij de Accountantskamer indienen is niet ongebruikelijk en een stap waar we rekening mee hebben gehouden.

KPMG zal zich zowel inhoudelijk verweren tegen de klacht als een beroep doen op de wettelijke vervaltermijn. Het faillissement dateert immers al van medio 2010, terwijl de curatoren pas in januari 2015 de klacht hebben ingediend.’

Lees ook:
• KPMG beroept zich op verjaringstermijn in tuchtzaak Weyl

Gerelateerde artikelen