RBS wil Brits MKB £400 miljoen schadevergoeding betalen

Bank zou in nasleep financiële crisis bedrijven expres failliet hebben laten gaan.

De Royal Bank of Scotland heeft formeel excuses aangeboden voor de manier, waarop zij vooral MKB-bedrijven heeft behandeld. Deze verontschuldigingen zijn een reactie op meer dan drie jaar klachten over de slechte dienstverlening door de bank, die destijds door de Britse overheid gered moest worden.

De MKB-klanten zullen de veel te hoge kosten terugbetaald krijgen, die door RBS berekend werden, en kunnen opnieuw hun klachten over oneerlijke behandeling indienen bij een onafhankelijke instantie, voorgezeten door een gepensioneerde hoge rechter. Tegelijk wordt onderzocht of bonussen teruggevorderd kunnen worden van huidige en voormalige functionarissen van de niet meer bestaande Global Restructuring Group (GRG) binnen de bank, die de kern van de problemen lijkt te zijn geweest.

Die problemen kwamen voor het eerst aan het licht in 2013, toen een assistent van de toenmalige EZ-minister Sir Vince Cable een zwartboek samenstelde met daarin de beschuldiging, dat de RBS expres kleine bedrijven failliet liet gaan om winst te maken met de verkoop van hun assets.

De GRG was verantwoordelijk voor de ondergang van 12.000 bedrijven. Tenminste 8000  van die ondernemingen, zo bleek achteraf, hadden helemaal niet failliet hoeven te gaan.

Volgens David Stewart, de woordvoerder van de RBS GRG Business Action Group die £2 miljard schadevergoeding eist, is de nu genoemde £400m  bij lange na niet voldoende. Een andere groep ‘schuldeisers’, RGL Management, eist nog eens minstens £1 miljard van de bank.

Eerder concludeerde de Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority, dat de beschuldigingen tegen de bank geen hout sneden. Nu geeft de FCA schoorvoetend toe, dat “er enkele geïsoleerde gevallen van ‘poor practice’ waren geconstateerd", maar dat nog steeds niet gesteld kon worden dat er beleid was bij RBS om winst te genereren door ondernemingen expres failliet te laten gaan. En bovendien ging het bij die GRG-afdeling om ‘largely unregulated’ bankactiviteiten – en daarom kan de FCA niet optreden, maar ‘onderzoekt wel welke opties er zijn om opvolging te geven aan de nieuwste bevindingen”.

De accountant van RBS was destijds Deloitte, tot deze na 14 jaar trouwe dienst in 2014 werd opgevolgd door EY.

theguardian

Gerelateerde artikelen