RB wijst informateur in brandbrief op belangrijke fiscale aandachtspunten

Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft een ‘brandbrief’ verstuurd aan de informateur voor het te vormen kabinet, met daarin enkele belangrijke fiscale aandachtspunten. Wat het RB betreft gaat het nieuw te vormen kabinet nu werk maken van een belastingherziening.

Zorg voor redelijke box 3-heffing

RB-voorzitter Wil Vennix: “Doordat de huidige box 3-heffing aansluit bij verschillende ficties en aannames, sluit deze nauwelijks aan bij de realiteit en is geen sprake van een belastingheffing over reële rendementen. De spaarrente is momenteel echter (nagenoeg) nihil, waardoor er nauwelijks draagvlak is voor de huidige systematiek. Het RB hoopt dat vaart wordt gemaakt met het ontwikkelen van een nieuw systeem waarbij reële rendementen centraal staan.”

Verminder complexiteit eigenwoningregeling

De fiscale eigenwoningregeling is met de jaren een regeling geworden die voor menigeen niet meer valt te begrijpen. Zeker bij verhuizing en echtscheiding leidt samenloop van de diverse regimes van de eigenwoningregeling vaak tot zeer onbillijke en ongewenste gevolgen. Het RB roept dan ook op om de verschillende regels te herijken en te vereenvoudigen.

Zorg voor duidelijke regels

Vennix: “Burgers moeten kunnen vertrouwen op duidelijke wet- en regelgeving. De huidige wetgeving kent echter veel onduidelijkheden. Vergelijkbare termen worden in verschillende wetten verschillend uitgelegd. Dit moet zo veel mogelijk worden tegen gegaan.” De huidige tariefstructuur in de inkomstenbelasting is onduidelijk. Door de invloed van inkomensafhankelijke regelingen en heffingskortingen is de marginale belastingdruk inmiddels in veel gevallen veel hoger dan de geldende tarieven. Hierdoor is er nog nauwelijks zicht op de werkelijke belastingdruk. Het RB vraagt het nieuwe kabinet om werk te maken van een voor iedereen duidelijke tariefstructuur.

Gerelateerde artikelen