RB over Pakket Belastingplan 2019: “Onevenwichtig en niet fraai”
Maatregelen als het tegengaan van lenen van de bv en de verkorting van de looptijd van de 30%-regeling komen de praktijk niet ten goede, verre van dat zelfs. Ook maken bepaalde plannen inbreuk op fiscale rechtsbeginselen die de gedachte oproept of het tijd wordt voor een grondige herziening van het belastingstelsel.
RB-voorzitter Fons Overwater stelt dan ook dat dit een onevenwichtig en geen fraai totaalpakket is voor de praktijk.
Afschaffing dividendbelasting wordt gefinancierd door het mkb
Adjay Pahladsingh, Commissie Wetsvoorstellen van het RB: “Hoewel de maatregel niet in een wetsvoorstel is opgenomen, is hier al veel aandacht naar uitgegaan: het tegengaan van het ´excessief´ lenen van de eigen bv. Duidelijk is dat de kosten van het afschaffen van de dividendbelasting via deze maatregel ten koste gaan van het mkb. Dat vinden wij als RB niet de juiste manier om de afschaffing van de dividendbelasting te bekostigen. Als de dga meer dan 500.000 euro van de bv leent, wordt het meerdere belast met inkomstenbelasting. Dat past echter niet bij het systeem van de wet, dat inkomen belast. Omdat schulden namelijk een terugbetalingsverplichting hebben, vergroten zij de draagkracht van de dga niet. Voor heffing van inkomstenbelasting is dan ook geen grond.”
RB vindt verkorting looptijd 30%-regeling opmerkelijk
Overwater vult aan: “De verkorting van de looptijd van de 30%-regeling raakt de betrokkenen direct heel hard in hun portemonnee. De overheid heeft het via wettelijke regels interessant gemaakt voor specifieke deskundigen, waar schaarste voor was, om naar Nederland te komen. Nu zij er zijn, verliezen zij drie jaar van de oorspronkelijke acht jaar dat ze hun 30%-regeling kunnen toepassen. Dat betekent feitelijk dat ze bijna de helft van hun tegemoetkoming kwijt zijn. Doordat de overheid nu eenzijdig de regelingen verkort, daalt het vertrouwen in de overheid aanzienlijk. En Nederland onderscheidt zich niet positief (meer) ten opzichte van andere landen. Een onevenwichtig en onverstandig plan wat het RB betreft.”
Plannen maken inbreuk op uitgangspunt fiscaliteit
Tenslotte staat Pahladsingh stil bij het totaalwinstbegrip: “Dit fiscaal uitgangspunt houdt in dat alle winsten die gedurende het bestaan van de onderneming worden behaald, belast moeten worden. Op dit beginsel worden al vele inbreuken gemaakt. De beperking van de termijn om verliezen (nu slechts negen jaar) te verrekenen is er zo een. Deze inbreuk wordt nu nóg groter door deze termijn te verkorten tot zes jaar. Daar bovenop komt ook nog de beperking van de afschrijving op onroerende zaken in eigen gebruik tot de WOZ-waarde. Als een zo belangrijk uitgangspunt als het totaalwinstbegrip zo veel wordt genegeerd, is het wellicht de hoogste tijd om te denken aan een grondige herziening van het belastingstelsel.”