Rapport grote handelsfraude onder vuur
Zaaknr. 16/218
Was zijn onderzoek naar handelaar Tim Remie van het Rotterdamse Nidera te eenzijdig? Uit een tegenrapport zou blijken dat de aantijgingen van fraude en manipulatie door PwC in het rapport ten onrechte zijn gemaakt.
Handelsbedrijf Nidera claimt 200 miljoen dollar verlies geleden te hebben door het roekeloos handelen van Tim Remie. Hij leidde de afdeling biobrandstoffen waar een grote contractpartner – het Poolse InterDraco – gelogen blijkt te hebben over een groot contract met een Pools staatsbedrijf. Dat leidde tot verliezen die binnen de perken waren gebleven als handelaar Remie zich aan de regels had gehouden, zo wordt gesteld.
De handelaar zou niet alleen handelslimieten die binnen Nidera golden hebben overschreden, ook zou hij fraude gepleegd hebben. Mede na uitbrengen van het rapport van PwC kreeg Remie een claim van 170 miljoen euro aan de broek. ,,Gesteld wordt dat door een overwaardering van 207 miljoen dollar door Remie op de biobrandstoffenafdeling 170 miljoen dollar schade is geleden als gevolg van incorrect gerapporteerde resultaten'', zei advocaat Hans Koets namens klager Remie vrijdag in de Accountantskamer. Maar het rapport rommelt aan alle kanten, zo betoogde hij in de klachtzaak die Remie aanspande tegen de accountant van PwC.
De schade is geheel aan zijn cliënt toegerekend door uit te gaan van onjuiste stellingen. Ja, de handelaar paste wat gemakzuchtig cijfers aan in een mail zonder het origineel bij te voegen. Maar recent kwam naar buiten dat er bij het Openbaar Ministerie mogelijk nog een verdachte bekend is. ,,En wat is er van die persoon onderzocht? Niets.''
Ook bleek kort na de problemen met de Poolse klant dat er onregelmatigheden waren in de boekhouding in Brazilië. Daar werd ook even 250 miljoen euro afgeschreven. ,,Is dat niet in lijn met dit allemaal?'' vroeg de handelaar zich hardop af. Het strookt volgens hem niet de harde conclusie van PwC dat het allemaal een eenmansactie was geweest. Het rapport van PwC is volgens de raadsman eenzijdig en vooringenomen.
Advocaat Steven Hijink sprak van ,,een spervuur aan losse flodders''. De accountant beperkte zich in zijn onderzoek tot drie hoofdvragen:
– Hoe kon Nidera naar schatting 200 miljoen dollar hebben verloren?
– Waaruit bestond dat verlies?
– Hoe kon de overwaardering van het Poolse bedrijf oplopen zonder dat er intern alarm over werd geslagen?
Het was de handelaar die aan het hoofd stond van de afdeling biobrandstoffen. Het grootste deel van het verlies ,,is ontstaan doordat klager, door transacties met InterDraco aan te blijven gaan, aan InterDraco een omvangrijke speculatieve positie heeft verschaft.'' Met het Poolse bedrijf mocht alleen gehandeld worden als deze een overeenkomst had met het eveneens Poolse bedrijf Lotos. Dat bleek niet zo. Ook werden de limieten overschreden en stond er tegenover een levering niet direct een betaling. Op papier liepen de winsten op maar die werden nooit gerealiseerd. Het was de klager die onder meer niet-bestaande contracten in het systeem invoerde. Ook waardeerde hij posities onjuist door papieren te vervalsen, aldus de advocaat.
Ook ging de klager buiten medeweten van Nidera om een eigen handeltje aan met InterDraco. Hij stuurde facturen van 50.000 euro en 210.000 euro aan het Poolse bedrijf voor geleverde diensten. Zijn werkgever wist hier niets van, erkende Remie. ,,Ik had op dat moment de behoefte zelf te ondernemen. Dan moet je afscheid nemen van Nidera en dat is het niet gebeurd. Dit was niet slim maar ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld.''
Over die mogelijke tweede verdachte was raadsman Hijink duidelijk. ,,Die opereerde onder verantwoordelijkheid van Remie.'' Vonnis mogelijk komend voorjaar.
Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle