Rapport ‘Evaluatie 30%-regeling’
De zogeheten 30%-regeling biedt werkgevers de mogelijkheid om een deel van het loon aan te wijzen als onbelaste vergoeding aan bepaalde werknemers die tijdelijk buiten het land van herkomst werken. Dit is een forfaitaire vergoeding voor de extraterritoriale kosten (ETK) die werknemers maken om hun werk uit te kunnen voeren.
Op verzoek van het ministerie heeft Dialogic de regeling geëvalueerd. Aanleiding voor dit onderzoek was het vorig jaar gepubliceerde rapport Fiscale tegemoetkoming voor experts uit het buitenland: de 30%-regeling van de Algemene Rekenkamer. Daarin staat een aantal aanbevelingen voor de staatssecretaris van Financiën. Een eerste belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de effecten van de regeling onvoldoende onderzocht zijn. Het is onduidelijk in hoeverre de 30%-regeling bijdraagt aan het realiseren van de doelstellingen van de regeling. Ook zijn mogelijke negatieve effecten, zoals verdringing van Nederlandse werknemers, nooit onderzocht. Daarnaast is er nooit onderzocht of de doelstellingen van de regeling met hetzelfde budget op andere manieren gerealiseerd hadden kunnen worden. Een tweede belangrijke conclusie is dat de regeling op twee belangrijke punten niet goed onderbouwd is. Dit betreft de salarisnorm en de hoogte van de onbelaste vergoeding (30% van het loon, inclusief vergoeding).
De onderzoekers van Dialogic schatten in hun rapport in dat de 30%-regeling een doeltreffende en doelmatige regeling is. Wel denken ze dat enkele aanpassingen mogelijk een positief effect hebben op de doeltreffendheid, doelmatigheid en/of de passendheid van het forfait:
1) verkorting van de looptijd naar vijf of zes jaar;
2) vergroten van de 150-km-grens;
3) verlaging van het forfait bij inkomens boven de €100.000.
“Er zijn andere aanpassingen (zoals een andere vaste forfaithoogte dan 30%) geanalyseerd, maar die liggen minder voor de hand. Het zou onzes inziens goed zijn om een discussie te voeren over de scope van de extraterritoriale kosten. Vooral het feit dat de (veel) hogere kosten voor het levensonderhoud in Nederland wel worden meegenomen, maar geen rekening wordt gehouden met (veel) hogere inkomsten in Nederland vinden we opmerkelijk,” aldus Dialogic.