Rabobank wil rol als belangrijkste financier mkb blijven vervullen

De Rabobank is de belangrijkste financier van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en wil die rol blijven vervullen. Wel wordt daarbij gekeken of dat ook buiten de eigen balans om kan, bijvoorbeeld door een bemiddelende rol te spelen in de kredietverlening. Dit bleek donderdag tijdens de presentatie van de cijfers over de eerste jaarhelft van de bank.

Strengere regelgeving dwingt Rabobank ook de komende jaren tot kostenverlagingen en scherpere keuzes. Dat de winst in de eerste helft van dit jaar stevig is toegenomen, vooral dankzij het steeds bredere herstel van de Nederlandse economie, doet daar niets aan af.

‘We zijn zoals het nu gaat net in staat aan de almaar toenemende eisen van toezichthouders te blijven voldoen’, zei financieel topman Bert Bruggink bij de presentatie van de cijfers. Daarin steeg de winst met ruim 40 procent tot 1,5 miljard euro. Dat was vooral te danken aan sterk dalende voorzieningen voor probleemkredieten, als gevolg van het economisch herstel.

Rabobank heeft geen aandeelhouders die dividend ontvangen, dus de winst kan geheel worden toegevoegd aan de kapitaalreserves. Die zijn dan ook verder aangedikt, maar de toename van het zogenoemde kernkapitaal, waar toezichthouders naar kijken, is veel beperkter. Dat komt doordat zowel de samenstelling van dat eigen vermogen als de kredietportefeuille, steeds strenger wordt beoordeeld.

Met name over de grote portefeuille woninghypotheken zullen de keurmeesters naar verwachting lastige vragen stellen. Terwijl het volgens Bruggink, ook tijdens de huizenmarktcrisis van de afgelopen jaren, een ‘parel op de balans’ van Rabobank is gebleken met verwaarloosbare kredietverliezen. ‘Een betere stresstest is nauwelijks denkbaar’, aldus de financiële topman.

Maar regels zijn regels en dus zal Rabobank scherper moeten kiezen hoe en aan wie het opgehaalde spaargeld wordt uitgeleend. De bank is de belangrijkste financier van het mkb en wil die rol blijven vervullen. Wel wordt daarbij gekeken of dat ook buiten de eigen balans om kan, bijvoorbeeld door een bemiddelende rol te spelen in de kredietverlening.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer verwacht zijn toekomstplannen eind dit jaar rond te hebben. Het personeel kan nog zeker niet opgelucht ademhalen. Ook na de lopende reorganisatie, die tot 10.000 banen kost, blijft het volgens de topman nodig om verder te bezuinigen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen