Rabobank werkt aan dossiers antiwitwasbeleid
Rabobank werkt bij de verbeteringen "in overleg met en in opdracht van" toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Draijer kon in een toelichting niet aangeven bij hoeveel dossiers er precies verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Bij Rabobank zijn wereldwijd momenteel zo'n 1600 mensen fulltime bezig met het controleren van klanten en transacties.
Rivaal ABN AMRO kondigde vorige week nog aan dat het al zijn particuliere klanten in Nederland gaat doorlichten. Daarvoor nam die bank een voorziening van 114 miljoen euro. Maar bij Rabobank is het niet nodig om in de halfjaarcijfers nog een voorziening op te nemen in verband met de strijd tegen het witwassen.
De winst ging niettemin fors omlaag. Het financiële concern zag zijn kredietverliezen oplopen ten opzichte van het extreem lage niveau over dezelfde periode vorig jaar. Dit kwam onder meer door problemen in de Braziliaanse suikerbranche, waardoor sommige klanten daar hun leningen mogelijk niet meer kunnen afbetalen. Ook werden de inkomsten geraakt door de aanhoudende lage rente en het wegvallen van resultaten van niet-strategische onderdelen FGH Bank en BPD Marignan.
Onder de streep resteerde een winst van 1,2 miljard euro, wat neerkomt op een terugval van 29 procent. Volgens Rabobank is dat gezien de uitdagende omstandigheden zoals de verdere escalatie van de handelsoorlog en de afzwakkende economische groei in de wereld toch geen slechte prestatie.
Rabobank is er onder meer in geslaagd om de kosten verder omlaag te brengen. In Nederland heeft de bank zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt iets verder vergroot, naar 21,4 procent. Naar eigen zeggen blijft Rabobank daarmee de grootste hypotheekverstrekker. Draijer vindt het overigens wel vervelend dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort mogelijk de rente verder gaat verlagen. Hij zou dat "niet wenselijk en ineffectief" vinden.