Rabobank heeft witwascontrolle (bijna) op orde. En de accountant?

Strengere witwascontrole heeft impact op accountancy

Rabobank spant zich in om het antiwitwasbeleid voor het einde van het jaar op orde te krijgen. Dat heeft de topman bij presentatie van cijfers, gezegd. Dat meldt het ANP. De strengere controle kan gevolgen hebben voor accountants, die de cijfers van klanten moeten controleren en goedkeuren.

  • Verhoogde complexiteit in accountantscontroles
  • Extra verantwoordelijkheden en zorgvuldigheid vereist
  • Samenwerking met banken essentieel

De investeringen van Rabobank in antiwitwasmaatregelen – bijna 1 miljard euro per jaar – illustreren de financiële impact van strengere regelgeving. Voor registeraccountants betekent dit dat zij mogelijk extra werk krijgen van financierende banken. Ze moeten niet alleen de financiële gezondheid van de onderneming beoordelen, maar ook de naleving van complexe wet- en regelgeving rondom witwaspreventie.

Risico’s 

Net als CFO’s moeten accountants in de toekomst rekening houden met het risico op boetes en reputatieschade. De mogelijkheid van forse boetes, zoals eerder opgelegd aan ING en ABN AMRO, vormt in toenemende mate een financieel risico. Als een bedrijf niet voldoet aan de antiwitwasregels, kan dit uiteindelijk de financiële positie van het bedrijf beïnvloeden. Accountants moeten deze risico’s in de toekomst beter identificeren en rapporteren. Overmatige voorzichtigheid kan leiden tot vertraagde transacties en ontevreden klanten, terwijl onvoldoende controle kan resulteren in wettelijke overtredingen.

Door nauwe samenwerking met banken kunnen registeraccountants beter inzicht krijgen in de interne processen en systemen van bedrijven. Dit kan helpen bij het identificeren van risico’s en het verbeteren van de naleving van regelgeving. Samenwerking kan ook leiden tot een efficiëntere uitwisseling van informatie en een betere afstemming van controles.

Rol van CSDDD

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) speelt op de achtergond een rol in deze problematiek. Deze EU-richtlijn breidt de due diligence-verplichtingen van bedrijven weliswaar uit naar milieu- en mensenrechtenkwesties in hun toeleveringsketens. Hoewel primair gericht op duurzaamheid, versterkt CSDDD de bredere trend naar uitgebreidere due diligence-processen, wat de complexiteit van compliance voor registeraccountants verder vergroot. Dit betekent dat accountants nog meer aspecten moeten controleren en rapporteren, wat de complexiteit van hun werk verder vergroot. Registeraccountants moeten zich aanpassen aan deze verhoogde eisen en extra verantwoordelijkheden.[Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Tech-oplossingen

Om aan de verhoogde eisen te voldoen, kunnen accountants gebruik maken van geavanceerde technologieën zoals data-analyse en kunstmatige intelligentie. Deze tools kunnen helpen bij het efficiënter en effectiever uitvoeren van controles en het identificeren van verdachte transacties. Technologische oplossingen kunnen de werkdruk verlichten en de nauwkeurigheid van controles verbeteren. Dit stelt hen in staat om meer tijd te besteden aan strategische en adviserende taken, in plaats van aan routinematige controles.

Gerelateerde artikelen