Q&A: Van materialiteit naar fraude?

In de rubriek Q&A beantwoorden leden van ons expertpanel vragen die van belang zijn voor accountants. Vandaag: De klant verwacht dat wij openheid geven over de te hanteren materialiteit. Brengt dit onze afhankelijkheid niet in gevaar en zet dit niet de deur open voor fraude?
Binnen de controleverklaring Nieuwe Stijl is de communicatie over de gehanteerde materialiteit een belangrijk onderwerp. De moderne accountant communiceert al in het controleplan over de te hanteren materialiteit en bespreekt bijkomende afwegingen met de klant. Uiteraard blijft de accountant verantwoordelijk voor het bepalen van de hoogte van de materialiteit, maar de accountant dient dit wel te kunnen onderbouwen. 
Op de keper beschouwd zijn de accountant en de onderneming slechts twee van de stakeholders in deze discussie. Materieel is immers de informatie die de beslissing van een gebruiker van de jaarrekening zou kunnen beïnvloeden. Wij denken dat in de toekomst ook gebruikers van de jaarrekening, zoals aandeelhouders en banken, betrokken gaan worden in de materialiteitsdiscussie.

Heeft u ook een vraag voor het expertpanel van Accountantweek.nl? Mail: de redactie

Deze vraag werd beantwoord door: Hèlen Sturm, Vincent Knottnerus en Paul van Giersbergen

Drs. Hèlen Sturm RC heeft haar sporen verdiend binnen de accountancy en in het aansturen van financial audits, de fast close, het rapportageproces en corporate finance. Bij vele multinationals en beursgenoteerde bedrijven heeft zij het auditproces grondig gestroomlijnd en hiermee de totale doorlooptijd aanzienlijk weten te verkorten.

 

Drs. Vincent Knottnerus heeft meer dan 15 jaar ervaring in procesmanagement, ICT en ERP implementaties. Hij is gecertificeerd projectmanager Prince II (Practitioner) en Lean Six Sigma (Black Belt). Vincent heeft enorm veel ervaring met het stroomlijnen van processen en begeleiden van verandertrajecten.


Drs. Paul van Giersbergen RC heeft een brede achtergrond in financieel management met als expertise het optimaliseren van financiële teams en processen, het rapportageproces , fast close en financiële communicatie.

Gerelateerde artikelen