Q&A: Hebben stakeholders behoefte aan een controleverklaring Nieuwe Stijl?

In de rubriek Q&A beantwoorden leden van ons expertpanel vragen die van belang zijn voor accountants. Vandaag: hebben stakeholders behoefte aan een controleverklaring Nieuwe Stijl?
Een veel gehoorde klacht is dat de controleverklaring geen relevante informatie bevat, waardoor het voor stakeholders nauwelijks toegevoegde waarde heeft. Belangenbehartigers zoals de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en Eumedion hebben dan ook positief gereageerd op de veel informatievere controleverklaring Nieuwe Stijl. Nieuw bij deze verklaring is de aandacht voor de continuïteitsveronderstelling, de bevestiging van de onafhankelijkheid van de accountant, de materialiteit en de bespreking van de kernpunten van de controle. Het biedt de accountant de mogelijkheid om stakeholders te waarschuwen voor risico’s en informatie te verschaffen over de belangrijke elementen waar de controle betrekking op heeft gehad. Kortom, de eigen toegevoegde waarde aan te tonen.
Het succes van de controleverklaring Nieuwe Stijl zal sterk afhankelijk zijn van de wijze waarop de accountant de nieuwe controleverklaring in gaat vullen. Wordt het een risicomijdende obligate invulling met algemene vanzelfsprekendheden, dan zal ook de nieuwe controleverklaring weinig toegevoegde waarde leveren voor de stakeholders.

Heeft u ook een vraag voor het expertpanel van Accountantweek.nl? Mail: de redactie

Deze vraag werd beantwoord door: Hèlen Sturm, Vincent Knottnerus en Paul van Giersbergen

Drs. Hèlen Sturm RC heeft haar sporen verdiend binnen de accountancy en in het aansturen van financial audits, de fast close, het rapportageproces en corporate finance. Bij vele multinationals en beursgenoteerde bedrijven heeft zij het auditproces grondig gestroomlijnd en hiermee de totale doorlooptijd aanzienlijk weten te verkorten.

 

Drs. Vincent Knottnerus heeft meer dan 15 jaar ervaring in procesmanagement, ICT en ERP implementaties. Hij is gecertificeerd projectmanager Prince II (Practitioner) en Lean Six Sigma (Black Belt). Vincent heeft enorm veel ervaring met het stroomlijnen van processen en begeleiden van verandertrajecten.


Drs. Paul van Giersbergen RC heeft een brede achtergrond in financieel management met als expertise het optimaliseren van financiële teams en processen, het rapportageproces , fast close en financiële communicatie.

Gerelateerde artikelen