PwC zet vraagtekens bij inperking lage btw-tarief geneesmidddelen

De in het Belastingpakket 2016 voorgestelde wijziging van de definitie van het begrip ‘geneesmiddelen’ wijzigt mogelijk de toepassing van het verlaagde btw-tarief.

Dit meldt PwC. Voor de levering van geneesmiddelen geldt in beginsel het lage btw-tarief. Wat als ‘geneesmiddel’ is aan te merken staat regelmatig ter discussie. De wetgever beoogt met de voorgestelde aanpassing een heldere en eenduidige afbakening van het begrip ‘geneesmiddel’. ‘Wij betwijfelen of die wens met deze wijziging (volledig) in vervulling zal gaan,’ aldus PwC.

In het Belastingpakket 2016 wordt voorgesteld dat het lage btw-tarief uitsluitend geldt voor die middelen waarvoor op basis van de geneesmiddelenwet een handelsvergunning is afgegeven.Volgens PwC is het maar de vraag of de toepassing van het lage btw-tarief op deze wijze mag worden ingeperkt. PwC: ‘Bovendien is het de vraag wat dit betekent voor medicijnen waarvoor het juist is toegestaan dat die zonder handelsvergunning met toepassing van het 6%-tarief mogen worden geleverd.’

Gerelateerde artikelen