PwC UK krijgt recordboete van £5 miljoen in zaak RSM Tenon

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council heeft PwC een recordboete van £5 miljoen opgelegd in verband met de audit van RSM Tenon Group. Ook Nicholas Boden, een senior auditpartner van PwC, wordt bestraft.

De zaak draait om de accountantscontrole van RSM in het boekjaar dat eindigde op 30 juni 2011. De toezichthouder spreekt van ‘misconduct’ door zowel PwC als Boden bij desbetreffende accountantscontrole. PwC en Boden trekken het boetekleed aan en geven toe dat de audit van RSM niet deugde. Het is maar goed ook dat PwC de fouten erkent en de zaak schikt, want anders was de boete waarschijnlijk veel hoger uitgevallen.

In een verklaring meldt de FRC onder meer het volgende: “The admitted acts of misconduct include failures to obtain sufficient appropriate audit evidence and failures to exercise sufficient professional scepticism. The misconduct was extensive, comprising five separate admitted acts in relation to the following areas of the audit: the accrual of bonus payments, certain aspects in relation to the recognition of work in progress and amounts recoverable on contracts, the accounting for a lease, the assessment of the impairment of goodwill, and the calculation of goodwill in relation to a subsidiary.”  

RSM Tenon werd overgenomen door Baker Tilly nadat het 2013 zwaar in de financiële problemen was gekomen. Baker Tilly veranderde later zijn naam in RSM en sloot zich aan bij het netwerk van RSM International.

PwC werd eerder dit jaar ook al zwaar beboet door de FRC. De toezichthouder legde PwC in mei een boete op van £5 miljoen vanwege een ondeugdelijke accountantscontrole in 2009 van de inmiddels failliete firma Connaught, die zich bezighield met het onderhoud van sociale huisvesting.

Gerelateerde artikelen