PwC: Ondernemingsklimaat al jaren aan sleet onderhevig

Buurlanden sappelen ook, maar Zwitserland en Denemarken rukken op.

Het ondernemingsklimaat in Nederland verliest gestaag terrein, vooral aan Denemarken en Zwitserland. De neergang is al aan de gang sinds 2018. De vijf voorgaande jaren zat het ondernemingsklimaat nog in de lift, aldus PwC op basis van eigen onderzoek.

  • Denemarken en Zwitserland winnen terrein op het Nederlands ondernemingsklimaat
  • Dit op basis van zestig indicatoren die verdeeld zijn over zes categorieën.
  • In onze buurlanden is het ondernemingsklimaat minder dan bij ons
  • Het ondernemingsklimaat kende vooral tussen 2013 en 2018 een groei.

Ondanks de achteruitgang is Nederland volgens PwC een betere vestigingsplaats voor internationale bedrijven dan buurlanden België, het Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

(tekst loopt door onder het blok)

PwC heeft een heatmap voor het Nederlandse ondernemingsklimaat ontwikkeld die wordt uitgedrukt in zestig indicatoren. Het overzicht toont de ontwikkeling van het Nederlandse ondernemingsklimaat tussen 2013 en 2023. De heatmap verdeelt de zestig indicatoren in zes categorieën: 1) Menselijk Kapitaal, 2) Infrastructuur en Fysieke Ruimte, 3) Macro-economie, 4) Fysieke Veiligheid en Bedreigingen, 5) Politiek, Regelgeving, Instituties en Samenleving en 6) Handel, Investeringen en Marktkansen.

De achteruitgang is volgens Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC Nederland nog niet alarmerend. “Nederland blijft gunstig afsteken tegen landen die nog grotere problemen kennen. Denk aan de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk of de afhankelijkheid van Russisch gas in Duitsland. In zekere zin is het Nederlandse ondernemingsklimaat geholpen door grotere problemen elders.”

Booking.com en ASML

Internationale bedrijven hebben afgelopen tijd hun zorgen geuit over het vestigingsklimaat in Nederland, dat in hun ogen achteruitgaat. Onder meer topman Glenn Fogel van Booking.com deed dit in juni in een interview met De Telegraaf. Toenmalig topman Peter Wennink van ASML klaagde vorig jaar over plannen uit Den Haag om arbeidsmigratie in te perken, omdat die plannen volgens hem slecht zijn voor het aantrekken van buitenlands hoogopgeleid personeel.

Ook waren er zorgen over wisselvallig regeringsbeleid, krapte op de woningmarkt en het afbouwen van een gunstige belastingmaatregel voor expats.

Meer groei

“Een goed ondernemingsklimaat leidt tot meer groei. Groei is geen doel op zich, maar een middel om ook op de langere termijn investeringen te kunnen blijven doen in bijvoorbeeld infrastructuur en de kosten te betalen van een vergrijzende samenleving en klimaatverandering”, zegt Baarsma van PwC.

Zie hier het overzicht van PwC van het ondernemingsklimaat in Nederland

Gerelateerde artikelen