PwC onder vuur voor gebruik corporate jets

Het accountantsbureau PwC ligt in Zweden onder vuur, omdat het heeft deelgenomen aan elandjachten en omdat het heeft gevlogen met de private jets van de bosbouwgroep SCA.

Kort geleden stapte Jan Johansson, CEO van bosbouwgroep SCA op als gevolg van openbaringen over zijn overdreven private jet- gebruik. Zo zou hij de vliegtuigen hebben gebruikt voor het verplaatsen van familieleden en huisdieren en gaf hij een piloot zelfs de opdracht om zijn portemonnee op te halen. Het aftreden van de CEO had tot gevolg dat betrokkenheid van andere partijen ook aan het licht kwam, waaronder die van PwC

De Zweedse associatie voor accountants
PwC is als vaste accountant van SCA nu ook in de schijnwerpers gekomen voor zijn deelname aan de extravagante praktijken van de bosbouwers. Zo zouden zij hebben deelgenomen aan verschillende elandjachten en vluchten hebben aangenomen met de private jets van SCA. De Zweedse associatie voor accountants, SFR, laat weten dat het “zeer ongepast is dat een accountant deelneemt aan door zijn klant georganiseerde elandjacht.”

Reactie PwC
In een reactie op de kwestie vertelde PwC aan the Financial Times dat hun voormalige hoofdaccountant voor SCA twee keer gebruik heeft gemaakt van de private jets, zonder bijkomende kosten, en dat een aantal van hun accountants heeft deelgenomen aan elandjacht-trips die door SCA werden georganiseerd. Hoewel het jagen op deze dieren in Zweden legaal is in de maanden tussen augustus en februari, is het moeilijker te ontdekken hoe dergelijke activiteiten passen bij het uitvoeren van bedrijfsaudits.

Gerelateerde artikelen