PwC krijgt megaboete in India

PwC heeft een boete gekregen van twee miljoen dollar in verband met een grote fraudezaak in India.

India's effectentoezichthouder heeft PwC een boete opgedragen van 2 miljoen dollar omdat zij heeft gefaald om een fraudezaak van 1,7 miljard dollar door Satyam Computer Services te doorzien. 

De straf wordt opgelegd door het Securities and Exchange Board of India (SEBI) en deze bevat ook een twee jarige ban voor beursgenoteerde bedrijven in India. 

De fraudezaak is een van de ergste financiële schandalen in de Indiase zakelijke geschiedenis. Satyam's voormalig voorzitter Ramalinga Raju heeft bekend dat het de winsten heeft opgeblazen met "fictieve" activa, niet bestaande cashflow en valse rapportages over de schuldpositie van het bedrijf. 

SEBI heeft PwC vooral bestraft omdat zij niet in staat zijn geweest om onafhankelijk de waarheidsgetrouwbaarheid van de maandelijkse bankafschriften van het bedrijf te checken. PwC ging uit van toezeggingen die Satyam maakte zonder verdere keuring of onderzoek naar de zaken. 

PwC beargumenteerde dat de fraude op zo een hoog niveau werd uitgevoerd en met zulke precisie dat er niets was dat argwaan heeft doen wekken en dat een auditer niet geacht wordt om een detective te zijn in het proces van de audit. 

Maar SEBI geeft aan dat het bewijs aantoont dat PwC nalatig is geweest en dat het aanhoudende verzuim om de cijfers van het bedrijf te controleren met externe partijen de argwaan kan doen wekken dat er mogelijk menging is in de fraudezaak. 

PwC heeft op dit moment meer dan 75 Indiase bedrijven die onder de tweejarige ban vallen. PwC geeft aan in hoger beroep te gaan aangezien het voorval "gerelateerd is aan een fraudezaak van bijna een decennia geleden waaraan zij geen deel hebben genomen nog weet van hadden."