PwC is roulatiekampioen, Deloitte de verliezer

PwC is de grootste winnaar van de verplichte accountantsroulatie. Deloitte verliest de meeste klanten. Dat blijkt uit een inventarisatie van het FD. Het gaat om de roulatie van accountants biji beursgenoteerde bedrijven in Nederland, verplicht sinds 2016.
Bij die stoelendans won PwC vier nieuwe klanten onder de 86 beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam die hun jaarrekening door een Nederlandse accountant laten controleren. Deloitte verloor er per saldo zeven. EY won er twee, KPMG één, zo turfde het FD.
Niet meegeted zijn beursfondsen met een hoofdkantoor in het buitenland die de jaarrekening laat controleren door een buitenlandse accountantsfirma. Volgens het FD zegt het niet alles als een groot accountantskantoor wat meer of minder controlewerk doet voor de top van het bedrijfsleven. In plaats van boekencontroles kunnen accountantskantoren zich ook toeleggen op advieswerk. Deloitte bijvoorbeeld heeft een grote adviestak, zo weet het FD. PwC en KPMG zetten wat zwaarder in op controlewerk, schrijft de krant. Controlewerk en advies kunnen niet in combinatie worden uitgevoerd bij dezelfde klant,
Het FD tekende ook op dat Deloitte er wel in slaagde om de vetste controlevis op het droge te hengelen: ING. Bankcontroles gelden in de accountantcy als de meest lucratieve opdrachten. KPMG moest noodgedwongen afscheid nemen van ING. KPMG greep mis naar ABN AMRO, dat naar PwC is gestapt. Rabobank wordt gecontroleerd door EY.
Volgens Rients Abma, directeur van beleggersorganisatie Eumedion, hebben bedrijven vrede met het ooit gehate rotatiesysteem voor accoutants. “Iedereen lijkt het er wel over eens dat een fris paar ogen eens in de tien jaar goed is”, zegt hij in het FD. Arjan Brouwer, hoogleraar externe verslaggeving aan de VU, valt hem bij: “Een nieuwe accountant stelt nieuwe vragen, ziet andere dingen.”
Abma maakt zich wel zorgen over het schrale aanbod van controlediensten voor de top van het bedrijfsleven. Er zijn slechts zeven OOB-kantoren.”Sommigen dachten dat de invoering van de rotatieplicht de markt zou openbreken”, zegt Abma in het FD. “Nou, dat zien we niet. Het is ook jammer dat BDO en Forvis Mazars niet meer voet aan de grond hebben gekregen in het middensegment.”