PwC hielp Russische oligarchen sancties te omzeilen

PwC Cyprus speelde een cruciale rol in het opzetten van financiële constructies voor rijke Russen.

Een grootschalig onderzoek door het Belgische dagblad De Tijd en het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) onthult de betrokkenheid van Cyprus bij het omzeilen van sancties door bijna honderd Russische oligarchen. Uit 3,6 miljoen gelekte documenten blijkt dat Cyprus fungeert als een vrijhaven voor het verplaatsen van duister geld voor Russen die het regime van president Vladimir Poetin steunen. PwC Cyprus speelde een cruciale rol in het opzetten van financiële constructies voor deze rijke Russen, ondanks eerdere beweringen van stopzetting van activiteiten voor gesanctioneerde klanten.

Het onderzoek belicht hoe PwC Cyprus betrokken was bij het helpen van Russische klanten om hun rijkdom te verbergen en westerse sancties te ontwijken, zelfs na de Russische annexatie van de Krim en de invasie in Oekraïne. Het onthult transacties met gesanctioneerde individuen, manipulatie van eigendommen en samenwerking met andere Cypriotische kantoren, zoals Cypcodirect, bij het opzetten van schermvennootschappen op belastingparadijzen.

Het onderzoek werpt niet alleen licht op schimmige zakelijke praktijken, maar wijst ook op het falen van de Europese Centrale Bank om controle uit te oefenen over Cyprus en zijn banksysteem, dat overmatig afhankelijk is van Russische investeringen. De zwakke financiële openbaarmakingswetten in Cyprus hebben het tot een aantrekkelijke bestemming gemaakt voor illegaal geld, met enkele van de grootste banken betrokken bij witwasschandalen.

De voormalige president van Cyprus, Nikos Anastasiadis, wordt genoemd vanwege zijn betrokkenheid bij het bijstaan van Russische klanten bij het opzetten van constructies vóór zijn presidentschap. Hoewel Cyprus beweert EU-sancties tegen Rusland volledig te hebben uitgevoerd, werpt het onderzoek vragen op over de integriteit van het land en zijn economische systeem.