PwC: Btw-aftrek voor pensioenfonds dat kosten doorbelast naar onderneming

Onlangs heeft Hof Arnhem-Leeuwarden in een door PwC gevoerde procedure bevestigd dat een ondernemingspensioenfonds dat kosten maakt bij een collectieve waardeoverdracht en deze kosten doorbelast naar haar onderneming(en), het recht heeft om de btw op deze kosten in aftrek te brengen.

De uitspraak van het Hof is met name voor de pensioensector van belang omdat voor het eerst door een rechter wordt bevestigd dat een pensioenfonds btw-belaste diensten kan verlenen aan de onderneming(en), aldus PwC.

Het Hof hanteert als uitgangspunt dat een kostendoorbelasting de vergoeding vormt voor een btw-belaste ‘economische activiteit’. Het Hof verwijst daarbij naar uitspraken van de Hoge Raad en het HvJ, waarin vergelijkbare uitgangspunten zijn gehanteerd.

Het Hof leidde uit alle processtukken af dat belanghebbende de waardeoverdracht heeft gerealiseerd en in dit kader op eigen naam kosten en voor eigen rekening kosten heeft gemaakt en deze vervolgens heeft doorbelast naar de vennootschappen. Volgens het Hof is daarmee ook het verband tussen de kosten en de doorbelasting gegeven en heeft belanghebbende dus recht op aftrek van btw.

• ECLI:NL:GHARL:2015:5738

Gerelateerde artikelen