PvdA’er: geen druk op ambtenaar Feijenoord

PvdA'er Seyit Yeyden zegt geen oneigenlijke politieke druk te hebben uitgeoefend op een ambtenaar van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. De voormalig voorzitter daagde vrijdag de opsteller van een integriteitsrapport voor de tuchtrechter.

Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) concludeerde in een rapport in juni 2013 dat er in de deelgemeente sprake was van belangenverstrengeling. Ook werd oneigenlijke politieke druk uitgeoefend binnen de ambtelijke organisatie, en wel door Yeyden. Een van de directeuren van BING, Peter Werkman, moest vrijdag voor de accountantskamer verschijnen. Volgens Yeyden schetste de directeur tijdens de presentatie van het rapport bewust een zwart beeld van hem. Ook was hij in verband gebracht met chantage. Hij wil dat de tuchtrechter de directeur ter verantwoording roept. Dat media onder meer met koppen kwamen als ‘corrupte Yeyden’ was voorzienbaar door het woordgebruik van BING, zei hij.

Yeyden stapte op en de deelgemeente kwam onder verzwaard toezicht te staan. In het rapport wordt beschreven hoe Yeyden als voorzitter van het dagelijks bestuur een ambtenaar onder druk gezet zou hebben. De oud-deelraadvoorzitter zei dat hij de bewuste ambtenaar slechts aangaf dat hij zich zorgen maakte om haar positie. Volgens Werkman kon ze hieruit concluderen dat haar baan op de tocht stond. De ‘oneigenlijke druk’ vond subtiel plaats, zei de directeur. ,,Er is niet gedreigd met ontslag of met disciplinaire maatregelen.” De klager schetste het beeld dat er iets mis was met de aanbesteding en dat hij wilde ingrijpen. ,,Dat was niet zo: er was niets mis met de aanbesteding. En in die ‘setting’ gaat degene die qua gezag bovenaan staan naar de kamer van ambtenaar en zegt ‘ik maak me zorgen om jouw positie’.”

De Bing-directeur stond tijdens het opstellen van het rapport ingeschreven in het register als RA. Hij zei vrijdag echter verantwoordelijkheid te dragen voor slechts een deel van het rapport. De kwalificatie dat de deelraadvoorzitter ‘oneigenlijke druk’ had uitgeoefend kwam uit een deel van het rapport waarvoor hij niet de verantwoordelijke was. Zijn collega, tevens mededirecteur van BING, was eindverantwoordelijk. Wel was Werkman degene die in juni 2013 het rapport in het openbaar presenteerde. Hij zei in zakelijke woorden het rapport te hebben toegelicht. Op verzoeken van de media om interviews ging hij niet in. Ook heeft hij nooit het woord ‘chantage’ gebruikt.

Yeyden wil eerherstel, zei hij na afloop van de zitting. De affaire heeft veel media-aandacht gekregen. Vonnis over circa 10 weken.

14/2876

Gerelateerde artikelen