PvdA wil opheldering over roulatiekwestie Deloitte

Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA wil minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om opheldering vragen over het bij nader inzien toch niet wisselen van controlerend accountant door Deloitte.

Dit meldt De Telegraaf vandaag. De krant publiceerde zaterdag een vertrouwelijke brief van president-commissaris Floris Deckers van Deloitte. Hieruit blijkt dat Deloitte toch niet in zee gaat met een nieuwe accountant, omdat de geselecteerde voorkeurskandidaat de ‘bestendige gedragslijn’ van Deloitte om de balans en resultaten van Stichting InterNos niet te consolideren in de geconsolideerde jaarrekening, in de toekomst vermoedelijk niet zou ondersteunen. Dit werd door de huidige accountant, EY, wel altijd goedgekeurd.

In 2014 had Deloitte besloten om van controlerend accountant te rouleren. Nu adviseert de Audit Commissie van Deloitte echter om EY te benoemen als extern accountant tot en met boekjaar 2018/19.

Henk Nijboer laat zich in De Telegraaf kritisch uit over deze gang van zaken. ‘Wat Deloitte doet, ruikt aan alle kanten niet goed. Het lijkt op toedekking. Dat is helemaal kwalijk omdat het wordt gedaan door een accountant die bij een ander moet kijken of de boekhouding wel klopt’, stelt de PvdA’er.

Gerelateerde artikelen