PvdA: Belastingdienst moet zorgvuldiger met privacy omgaan

Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) wil dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voorkomt dat de Belastingdienst de privacy van burgers schendt door foutieve gegevens te gebruiken bij het toekennen van toeslagen.

Mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen, worden door de Belastingdienst soms ten onrechte aan elkaar gekoppeld als toeslagpartner, zo bleek uit een uitzending van het tv-programma De Monitor.

Oosenbrug is hier flink van geschrokken: ‘Daardoor kunnen wildvreemden elkaars inkomensgegevens inzien.’ Zij wil dat de Belastingdienst zorgvuldiger omgaat met de privacy.

Staatssecretaris Wiebes liet dinsdag weten dat deze fouten zijn veroorzaakt door verkeerde gegevens in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP. De Belastingdienst houdt de desbetreffende probleemdossiers nu handmatig bij en geeft wijzigingen in de gegevens door aan gemeenten. De staatssecretaris kan echter niet voorkomen dat zich soms een privacyprobleem voordoet. ‘Daarvoor moet ik bepaalde wetgeving opheffen, maar dat zou nog veel erger zijn.’

Gerelateerde artikelen