Publicatie loonbelasting- en premietabellen gewijzigd

De publicatie van de loonbelasting- en premietabellen die tot nu toe als bijlagen bij de Regeling loonbelasting- en premietabellen 1990 (RLPT 1990) zijn opgenomen en steeds worden aangepast aan de geldende tarieven en heffingskortingen, wordt in een modern jasje gestoken.

Dit staat in de wijziging van de Regeling loonbelasting- en premietabellen 1990 die in de Staatscourant is gepubliceerd.

In de praktijk worden die tabellen ook al digitaal verstrekt aan de ontwikkelaars van loonsoftware. Met de voorliggende wijziging wordt gecodificeerd dat die tabellen vanaf 1 januari 2017 worden gepubliceerd op www.belastingdienst.nl/tabellen/. Daar is een voorziening getroffen om tabellen beschikbaar te stellen. Met deze nieuwe vormgeving kunnen de bijlagen van de RLTP 1990 vervallen.

Met de hiervoor genoemde voorziening – ook wel tabelviewer genoemd – worden ook tabellen ter beschikking gesteld voor de minder gebruikelijke situaties met een afwijkende belasting- of premieplicht zoals die thans in rekenvoorschriften zijn opgenomen. Deze rekenvoorschriften, ook wel herleidingsregels genoemd, worden voortaan niet meer als zodanig verstrekt maar kunnen met ingang van 1 januari 2017 in tabelvorm uit de genoemde voorziening gehaald worden. Bij elkaar gaat het om meer dan honderd verschillende situaties.

Gerelateerde artikelen