Provincie Flevoland stimuleert maatregelen door agrariërs
Bij toekenning van een subsidie biedt de regeling een volledige vergoeding van de subsidiabele kosten die bij de aanvraag zijn opgegeven. Deze subsidiabele kosten moeten wel minimaal 20.000 euro per aanvraag bedragen.
Internationale waterdoelstellingen
De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt dat uiterlijk in 2027 alle aangewezen oppervlaktewateren een goede chemische samenstelling moeten hebben en ecologisch op orde moeten zijn. Hoewel de kwaliteit van het Flevolandse oppervlaktewater de laatste jaren stijgt, moeten er nog wel stappen worden gezet om de internationale waterdoelstellingen te behalen. De provincie en waterschap Zuiderzeeland investeren daar samen in, in het kader van het Regionaal Programma POP3 Water. Daarnaast zijn er via POP3 middelen beschikbaar om te stimuleren dat ook agrariërs investeren in verbetering van de waterkwaliteit in hun directe omgeving. Agrariërs kunnen hiervoor een subsidieaanvraag indienen in het kader van de regeling ‘Niet-productieve investeringen water’.
Investeren in kwaliteit van water
De subsidieregeling richt zich op agrariërs en agrarische collectieven, grondgebruikers en –beheerders, natuur- en landschapsorganisaties, gemeenten, provincie en waterschap én op samenwerkingsorganisaties van deze doelgroepen. Investeringen die passen binnen deze subsidieregeling zijn bijvoorbeeld het aanleggen van natuurvriendelijke oevers of van natte en droge bufferstroken of infiltratiegreppels om de afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen van bodem of percelen te minimaliseren. Ook maatregelen zoals de herinrichting van een erf met voorzieningen, opvang en zuivering van bedrijfswater kan binnen de regeling passen, mits de vermindering van de erfafspoeling daarmee verder gaat dan wettelijk is voorgeschreven in de betreffende situatie.
Aanvragen subsidie
Subsidies worden toegekend op basis van een tenderproces. Gedurende de hele openstellingsperiode van 8 weken kunnen aanvragen worden ingediend. Op zondag 10 december 2017 eindigt de openstellingsperiode. Hierna beoordeelt een door Gedeputeerde Staten ingestelde onafhankelijke Adviescommissie welke aanvragen gehonoreerd worden. Dit gebeurt aan de hand van de selectiecriteria in de openstelling. Het proces van beoordelen van de aanvragen tot aan het toekennen van de subsidie neemt ongeveer 22 weken in beslag, naar verwachting zal er voor de zomer van 2018 duidelijkheid worden gegeven over de te verstrekken subsidies.