Proefschrift over belasten multinationals wint J.C. Ruigrok Prijs 2016
De J.C. Ruigrok Prijs wordt jaarlijks door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) verleend ter bekroning van onderzoek op het gebied van de maatschappijwetenschappen.
Maarten de Wilde promoveerde in januari 2015 cum laude op onderzoek hoe het internationale bedrijfsleven in de winstbelastingheffing betrokken kan worden. In zijn proefschrift doet hij een technisch voorstel voor een heffingssystematiek om ondernemingswinsten te belasten zonder dat deze internationale ondernemings- en investerings(locatie)beslissingen beïnvloeden.
Rob Cornelisse, partner bij Loyens & Loeff: “We zijn trots dat Maarten deze prestigieuze prijs gewonnen heeft. Hij heeft een gecompliceerd, actueel onderwerp diepgaand onderzocht. Zijn proefschrift beoogt een alternatief voor de vennootschapsbelasting in internationaal verband uiteen te zetten en bevat een aantal bouwstenen om te komen tot een betere aanpak voor het belasten van de bedrijfswinsten van multinationals.”
Over Maarten de Wilde
Maarten de Wilde (1979) studeerde in 2005 cum laude in zowel het Nederlands recht als het Belastingrecht af aan de Universiteit Utrecht. Hij is sinds 2006 werkzaam bij Loyens & Loeff als professional support lawyer. Daarnaast is hij sinds januari 2015 verbonden aan de Erasmus Universiteit als Universitair Docent. De Wilde is gespecialiseerd op het terrein van het internationaal belastingrecht en publiceert met grote regelmaat.
Over de J.C. Ruigrok Prijs
De J.C. Ruigrok Prijs is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor Nederlandse onderzoekers. De prijs wordt uitgereikt als bekroning van oorspronkelijk maatschappijwetenschappelijk onderzoek. Jaarlijks wordt de prijs per toerbeurt toegekend aan de vakgebieden Rechtswetenschappen, Economische wetenschappen, Maatschappijwetenschappen en Menswetenschappen.