Proefprocessen over reikwijdte herstel box 3

Betrokken partijen willen dat de Hoge Raad zich over de kwestie uitspreekt.

In overleg tussen belangen- en koepelorganisaties met het Ministerie van Financiën zijn vier proefprocedures voor de massaalbezwaarplusprocedure in het box 3-dossier geselecteerd die door verschillende rechtbanken worden behandeld. Deze rechtszaken moeten antwoord geven op de vraag of ook aan de niet-bezwaarmakers over de jaren 2017 tot en met 2020 rechtsherstel voor de forfaitaire heffing in box 3 moet worden geboden.

De rechters hebben het verzoek gekregen om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. Dat zijn vragen waar de Hoge Raad zich nog niet eerder heeft uitgesproken. Het gaat om vragen die zich voordoen in een concrete zaak die bij een rechtbank of gerechtshof in behandeling is.

(tekst loopt door onder het blok)

Het ministerie van Financiën heeft met koepel- en belangenorganisaties (waaronder ook accountants en fiscalisten) een massaalbezwaarplusprocedure voor de niet-bezwaarmakers in het box 3-dossier afgesproken. In deze procedure ligt de vraag voor of niet-bezwaarmakers ook in aanmerking komen voor het rechtsherstel box 3 voor de jaren 2017 tot en met 2020, net zoals de belastingplichtigen die over die jaren wel tijdig bezwaar indienden tegen de box 3-heffing. Inmiddels zijn de beroepschriften voor de proefprocedures bij de rechtbanken ingediend.

Mochten de rechtbanken geen vragen stellen aan de Hoge Raad, dan gaan het ministerie en de betrokken koepel- en belangenorganisaties na een uitspraak van de rechtbank sprongcassatie instellen bij de Hoge Raad. Bij sprongcassatie wordt de gang naar het gerechtshof overgeslagen. Het zal naar verwachting wel een jaar duren voordat de eerste uitspraken door de rechtbanken worden gedaan.

Mocht de Hoge Raad oordelen dat de niet-bezwaarmakers toch recht hebben op rechtsherstel, dan komen zij in aanmerking voor rechtsherstel voor de jaren 2017-2020.

Fiscaal en financieel adviseurs hoeven geen actie te ondernemen voor hun klanten die gedupeerd denken te zijn door de box 3-affaire. Zij kunnen de vonnissen van de rechters afwachten, waarna het ministerie van Financiën nadere maatregelen bekendmaakt in dit dossier.

Doelgroepen bekend voor rechtsherstel box 3

Gerelateerde artikelen