Producenten somberen verder

Vertrouwen industriële ondernemingen sinds coronacrisis niet zo laag.

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in augustus voor de vijfde maand op rij afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers vooral negatiever zijn over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder positief over hun orderportefeuille en negatiever over de voorraden gereed product.

De index die het vertrouwen meet ging van 0,1 in juli naar min 2,2 in augustus, aldus het CBS. Voor het eerst na 2020 hadden negatieve producenten daarmee de overhand op positieve producenten. In juli nam het vertrouwen al af tot het laagste niveau sinds maart 2021.

Het producentenvertrouwen ligt daarmee ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 1,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In bijna alle branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen deze maand. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren opnieuw het meest negatief.