Prijzen aan de pomp in de greep van oorlogen MO

Angst voor Iraanse olie-installaties drijft wereldprijs op met acht procent.

De olieprijzen zijn deze week met ongeveer acht procent gestegen, waarmee de prijzen op koers liggen voor de sterkste wekelijkse stijging sinds begin vorig jaar. De hogere olieprijzen zijn het gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en zorgen over een mogelijke Israëlische aanval op Iraanse oliefaciliteiten als vergelding voor de raketaanval van Iran op Israël eerder deze week. De stijgende olieprijzen worden waarschijnlijk ook merkbaar aan de pomp.

  • De olieprijzen kropen de laatste tijd langzaam omlaag
  • Maar nu is de olieprijs gestegen met vijf procent
  • De wereld is bang dat oliefaciliteiten in Iran worden gebombardeerd
  • Het Midden-Oosten levert een derde van de wereldwijde vraag naar ruwe olie

Door die zorgen over een Israëlische aanval op de Iraanse olie-industrie sprongen de olieprijzen donderdag nog met circa 5 procent omhoog. Een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) kost nu meer dan 74 dollar en Brentolie staat op ruim 78 dollar per vat. Daarmee liggen de prijzen op het hoogste niveau in ruim twee maanden.

Het Midden-Oosten is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde leveringen van ruwe olie. De Iraanse olieproductie bedraagt circa 3,3 miljoen vaten per dag. Volgens schattingen van de Amerikaanse bank Citigroup kan bij een grootschalige aanval op de Iraanse oliesector de export van ruwe olie uit het land met wel 1,5 miljoen vaten per dag worden verminderd. Bij een beperkte Israëlische aanval kan het volgens Citigroup gaan om 300.000 tot 450.000 vaten.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Maar op de oliemarkt zijn er ook zorgen dat Iran aanvallen kan uitvoeren op olie-infrastructuur in andere landen in de regio of olietankers in de Perzische Golf aanvalt. Ook kunnen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen de aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee opvoeren.

De stijgende olieprijzen werken doorgaans met enige vertraging door in de brandstofprijzen. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,07 euro, wat een fractie hoger is dan begin deze week. In april steeg die adviesprijs van de grote oliemaatschappijen nog naar het hoogste niveau van dit jaar toen die uitkwam op circa 2,28 euro per liter Euro95.

Gerelateerde artikelen