Presidentskandidaat Ted Cruz stelt voor belastingdienst op te heffen

Senator Ted Cruz begint zijn campagne om de Republikeinse kandidaat voor de presidentiële verkiezingen te worden met de belofte dat hij de (inkomsten)belastingdienst zal opdoeken.
In de kick-off speech van zijn campagne verwees Cruz naar de beroemde song van John Lennon, “Imagine”. Stel je voor, zei hij, dat wij in de US of A in plaats van een belastingregime dat alle innovatie doodslaat, een regime dat families die het toch al niet gemakkelijk hebben compleet uitzuigt – stel je voor dat we in plaats daarvan een vlaktaks hadden, waardoor elke Amerikaanse belastingbetaler aangifte kon doen op een briefkaart. Stel je voor dat we daarmee de hele IRS konden afschaffen.
 
Half Amerika was in rep en roer. Wie zou belastingen heffen en innen, als de IRS er niet meer zou zijn?   Zelfs een vlaktaks moet nog geïnd worden, zeggen critici. Niemand gaat geheel uit zichzelf betalen. 
De IRS zelf stelt dat voor elke nieuwe dollar die in de belastingdienst geïnvesteerd wordt (daar zijn de Republikeinen ook tegen!)  er 7 terugvloeien in de staatskas. In 2012 bedroegen de kosten van het apparaat $11,8 miljard, en de opbrengsten waren $2,52 biljoen. 
 
Meer pro’s en con’s (voornamelijk con’s) op www.accountingtoday.com/. De accountants zien vooral problemen rond de inning – Cruz had beter eerst bij Nederlandse voorstanders van een vlaktaks te rade kunnen gaan, die immers voorstellen dat de werkgevers die belasting in bulk zouden gaan betalen, over de loonsom van hun werknemers. 
Gerelateerde artikelen